Rally

Millebygden Arena redo för rallyinvasion

Om en vecka drar South Swedish Rally igång. Först ut till Millebygden Arena är Johan Kristoffersson, segeraspirant i en trimmad VW Polo.

Arvikaföraren har gått från att vara vinnare i banracing och dubbel världsmästare i rallycross till att också segra i rallytävlingar. SM-debuten i vinterns Bergslagsrallyt i Ludvika körde han som ”uppvärmning” inför VM-rallyt hemma i Värmland. Men så insåg han att tävlingshelgerna i Rally-SM inte kolliderar med VM i racing.
– Det är riktigt kul med rally också, så vi satsar på hela SM. Det känns fortfarande ovant och speciellt nu när vi går över på grus, så det ska bli väldigt spännande med SSR, säger Johan Kristoffersson.

Johan Kristoffersson körde norska Rally Sørland som uppvärmning inför South Swedish Rally, dit han kommer som favorit till slutsegern. Foto: Tony Welam

Organisationen bakom South Swedish Rally är redo. Tävlingen inleds sista maj med en folkfest ute på Millebygden Arena. Sträckan är ombyggd sedan förra året och mäter nu över en mil. En publikmagnet, med många utställare på plats och olika serveringar.
– Här har publiken möjlighet att se flera bilar samtidigt och vi livesänder från sträckan, säger Anders Martinsson, ägare och eldsjäl till Millebygden Arena.

En minut efter Johan Kristofferssons Bauhaus-sponsrade Polo startar Patrik Flodin, Hudiksvall. Flodin var den som tog täten i vintras, trots att Bergslagsrallyt var hans första tävling i en Skoda Fabia R5 från team Max RPM. Men en snurrig gjorde att han tappade tid och slutade tvåa, slagen med tio sekunder. Nu är det revansch som gäller.

Startnummer tre har Martin Berglund, Valbo utanför Gävle. Han har varit i Lettland och testat.
– Vi ändrade lite i inställningar, och det gav oss ännu mera fart i bilen. SSR blir spännande, säger Berglund som tävlar för Team Ramudden.

Efter topptrion följer Mattias Monelius, Örebro och Per Göthberg, Eskilstuna. Monelius är alltid vass i sin Skoda Fabia R5 medan Göthberg brukar vara det i sin ”gamla” Skoda Fabia WRC. Nu gör han en mycket intressant debut i en Ford Fiesta R5.

Totalt är det 109 ekipage till start.