Racing

Red Bull Ring näst för syskonen Bäckman

12–14 juli intar TCR Europe och dess 34 tävlande den välkända Red Bull Ring, Österrike. Racingsyskonen Andreas och Jessica Bäckman laddar upp med hård fysträning, djupgående analys – och bär värdefulla titlar i bagaget.

– Det är stora höjdskillnader på banan vilket gör att man måste anpassa bromspunkterna. Jag tror att kvalet kommer att bli jämnt, säger Andreas Bäckman.

Österreichring, A1-Ring – och nu Red Bull Ring. Racingbanan i Spielberg, Österrike, har burit flera namn genom åren men dess utmanande och roliga körning kvarstår. Den väletablerade designern Hermann Tilke har försett de 4,318 km med mycket kuperingar, liksom såväl snabba som långsamma kurvor. Nyligen kördes Formel 1 på banan och kommande helg är det dags för Europas racingelit i TCR Europe:s fjärde deltävling. De norrbottniska racingsyskonen Andreas och Jessica Bäckman har vigt den senaste tidens köruppehåll åt simulatorkörning, hård fysträning och djupgående analys för att skapa de bästa förutsättningarna.

– Trots köruppehållet brukar mitt tävlingsfokus snabbt kicka in när jag väl står på startlinjen. Jag har dessutom studerat flera race från tidigare år för att lära mig så mycket som möjligt inför mitt första race på banan, säger Andreas Bäckman.

Stora höjdskillnader väntar
Sedan 2011 är racingbanan uppkallad efter sponsorn och energidryckstillverkaren Red Bull, och dess körning och atmosfär bjuder på en unik upplevelse.

– Det är stora höjdskillnader på banan (maximal uppförsbacke på 12%, maximal nedförsbacke på 9,3%) vilket gör att man måste anpassa bromspunkterna. Jag tror att kvalet kommer att bli jämnt, säger Andreas Bäckman.

Även systern Jessica spår att helgens tävling kommer att bjuda på små tidsdifferenser mellan förarna.

– Tävlingsformen är bra och mitt fokus ligger i att sätta kurvorna, utan några misstag. Det gäller att få till ett bra flow och att klämma ur sig varenda tiondel och hundradel – vilket jag ser fram emot, säger Jessica Bäckman.