Båtracing

Skara Sommarland Aquacross Cup Grande Finale

Lördagen den 27 juli slogs portarna upp till Skara Sommarland för ca 11.000 besökare. Många av dessa fick se när Skara Sommarland Aquacross Cup avgjordes efter deltävlingar i Parksjön i Kumla och under Karlskoga Motorsportvecka tidigare i år.

Första och sista deltävlingen kördes i mindre anlagda sjöar där Race Of Champion-upplägget gällde som tävlingsform, d v s förarna tävlade två och två i pardueller. Efter tidskvalen listades förarna i Finalstegar där föraren med sämst tid fick möta föraren med näst sämst tid. Bäst i tre finalåk avgjorde vilken förare som fick gå vidare i stegen och möta nästa förare. En av förarna stack iväg ut på den mindre inre banslingan och växlade därefter ut på den yttre längre banslingan, den andra föraren gjorde tvärtom. På målrakan kom de upp ofta upp jämsides, ibland var det bara centimetrar som skiljde över mållinjen.

Ståmaskin GP3 med standardmaskiner på ca 80hkr samlade 16 förare. Sebastian Frick från Lidköping misslyckades helt i tidkvalen, från sista plats längst ned i stegen slog ”Frick:en” ut en efter en ända upp till 12 plats där Rickard Berg från Orust JSK gav respass åt Frick.

Kumla föraren Albin Oscarsson är en ung kämpe i GP3-klassen.

En annan förare som kämpade sig upp i finalstegen var Kumlaföraren Albin Oscarsson, han slog ut fyra förare innan norskan Christine Tybring-Torsk satte stopp för Albins framfart. Christine hade sedan farten uppe för att först slå ut Emma-Nellie Örtendahl och därefter Kumlaföraren Eric Jacobsson.

Norskan Christine Tybring-Torsk hade bra fart i Finalen.

Nu återstod en av favoriterna, Felix Helgesson från Lidköping. Felix slog ut Christine och sedan vara det dags att göra upp om segern i bäst av fem åk mot norska superlöftet Dag-Martin Drange som omutligt vann tre raka finalåk mot Felix. Därmed vann Dag-Martin före Felix och Christine. Dag-Martin segrade i alla deltävlingarna och tog maximala 75 poäng i klassen före Felix på 62 poäng, Eric Jacobsson lyckades rädda tredjeplatsen i Cupen med sina 58 poäng.

Felix Helgesson Sveriges bäste GP3-förare.

GP4

De små sittmaskinerna i GP4 var ett riktigt getingbo, många förare blixtrade till under deltävlingarna, men starkast var Erik Persson från Gävle som blev tvåa i finalen, vann i Karlskoga och blev trea i Kumla vilket gav totalt 67 poäng. Närmast kom Erik´s äkta hälft Frida Persson med 56 poäng och en femteplats i finalen. Med två fullpoängare, vinst i Kumla och på Skara Sommarland, blev det 50 poäng och en tredjeplats i Cupen för Orustföraren Samuel Johansson. När Karlskogatävlingen avgjordes var Samuel istället ute och lade grunden till sitt EM guld i GP1. Klubbkompisen från Orust JSK Edvin Samuelsson körde också EM-tävlingen mot sin väg mot EM-guldet i GP2, i Kumla noterade han en andraplats i Kumla och på Sommarland blev det en tredjeplats. För Samuel och Edvin har årets säsong varit en guldkantad resa, båda kommer att kämpa vidare mot fler i Guldmedaljer, SM-finalen avgörs i Karlsborg nästa helg, VM serien har Kina som nästa anhalt.

En guldkantad säsong har det varit för Mästerföraren Samuel Johansson.

Med likadana GP4-maskiner körde det också en juniorklass. Här chockade den unga Lidköpingstjejen Johanna Broberg när hon gjorde debut på Skara Sommarland, blixtrande snabb i tidskörningen och sensationell vinst i klassen visar att det här kommer att bli något riktigt stort. Hon slog Wilmer Petterson i finalen, men Wilmer tog Cupsegern före Emil Johansson och Lukas Beiron, båda från Gävle-klubben som mönstrar många GP4-förare.

Skara Sommarland Aquacross Cup blev den succé som var tänkt – enkla tävlingar att arrangera, enkelt för förarna att deltaga, så lyder ett bra koncept!