Rally

Åhlin segrade i SM-finalen i rally

Det blev en komfortabel seger för värmlänningen Fredrik Åhlin, Skoda, i årets sista deltävling i Rally-SM, Sparbanken i Karlshamn Rally Blekinge.

Foto: Sebastian Bourghardt

Fredrik Åhlins betydligt bredare rallyrutin blev avgörande i kampen med de båda utmanarna – regerande rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson, VW, å ena sidan, DTM- och rallycrossvärldsmästaren Mattias Ekström, Skoda, å andra sidan.

Fredrik Åhlin gick på knock redan på den inledande fredagsetappen och hade 47,9 sekunders ledning före Johan Kristoffersson när lördagsetappen inleddes. Vid målgång i Karlshamn på lördagseftermiddagen var segermarginalen 42,9 sekunder. Åhlin hade bevakat sin ledning under senare delen av lördagsetappen, förklarade han.

– Det blev en lång sista loop, jag har kört runt varenda sten i Blekinge. Igår var det ”flat out” från första metern, medan idag har det varit kontrollerat. Vi är stennöjda, sade Fredrik Åhlin.

Både Mattias Ekström och Johan Kristoffersson gjorde vad de kunde på lördagsetappen på de slingriga blekingevägarna. Men ikapp Åhlin kom de inte.

– Ett kul  och väldigt utmanande rally. Hade någon förvarnat, hade jag kunnat förbereda mig bättre. Det är en ny bil som jag kör, berättade Mattias Ekström. Nu blev det en tredjeplats för honom 1.28,9 efter Åhlin.

Johan Kristoffersson körde hem en andraplats både i rallyt och Rally-SM:s trimmade R5-klass. Redan klar svensk mästare är Patrik Flodin.

– Det har väl gått bra, men det är aldrig kul att vara tvåa, men jag är nöjd, förklarade Johan vid målgången efter sista specialsträckan. Han var 42,9 sekunder efter segrande Fredrik Åhlin.

Slutresultat Sparbanken Karlshamn Rally Blekinge
1. Fredrik Åhlin, Karlstad MC, Skoda, 1.10.31,1
2. Johan Kristoffersson, MK Team Westom, VW, 1.11.14,0
3. Mattias Ekström, Finnskoga MK, Skoda, 1.12.00,0
4. Mattias Monelius, SMK Örebro, Skoda, 1.14.08,9
5. Mattis Olsson, Gullabo RC, Ford, 1.15.42,9
6.  Martin Hagman, MK Rimo, Skoda, 1.15.58.1

Årets mästare i rally
Patrik Flodin, Ilsbo MK (Trimmat 4WD R5)
Joachim Grahn, Simrishamns MK (4WD övriga)
Robin Sandberg, Ryds MK (Trimmat 2WD R3)
Robert Andersson, Eskilstuna MK, (Otrimmat 2WD R2)
Pontus Lönnström, Nora MK (JSM Otrimmat 2WD, R3)
Simon Karlsson, Gullabo RC,(JSM Trimmat 2WD R3)