Racing

Enqvist avslutar med 11:e plats i ELMS-finalen

Henning Enqvist avslutade European Le Mans Series-säsongen 2019 med en 11:e plats i helgens final – Portimão 4-timmars – på Algarve International Circuit i Portugal.

Foto: JB Photo

Enqvist, på hemmaplan för sitt team Algarve Pro Racing, avverkade tillsammans med förarkollegorna Tacksung Kim och James French totalt 104 varv (484 km) i ett race som åtminstone på pappret varade i fyra timmar.

En masskrasch direkt efter start förorsakade dock en långvarig rödflaggsperiod, som innebar att närmare en timme spenderades stillastående medan klockan fortsatte att räkna ner och funktionärerna återställde banan till körbart skick.

När loppet sedan drog igång på allvar stod Algarve Pro Racings bil #31 inför uppgiften att slå tillbaka efter ett motigt kval, kraftigt kompromissat av såväl en påkörning som en bestraffning. French, som tog plats bakom ratten i den blåfärgade LMP2-ORECAN under den första stinten, fick dock sämsta möjliga inledning när han fälldes för tjuvstart och tvingades till en långsam tur genom depån.

Enqvist och co. hamnade därmed direkt på efterkälken och tvingades spendera resten av racet på positioner utanför topp tio. Bronsföraren Kim stod dock för sin kanske bästa insats den här säsongen under en stark mellanstint, innan Enqvist därefter satte ekipagets bästa varvtid i sina försök att avancera ytterligare genom fältet på väg mot en slutlig 11:e plats.

Segern i Portimão gick till Idec Sport-förarna Paul Lafargue, Paul-Loup Chatin och Memo Rojas, som därmed samtidigt säkrade årets ELMS-titel under känslosamma former.

Algarve Pro Racing #31 med Enqvist, Kim och French slutar på 13:e plats totalt i årets mästerskap. Trions bästa resultat är en niondeplats på brittiska Silverstone.

ELMS 2019 markerar Henning Enqvists första säsong i huvudklassen LMP2 för specialbyggda sportvagnsprototyper. Han har under året också hunnit med att debutera i det klassiska 24-timmarsloppet i franska Le Mans.