Crosskart

JC Raceteknik Juniorteam tar steget in i nya klassen Xtreme Junior

Under 2020 lanseras en ny crosskartklass i Sverige: Xtreme Junior. Klassen kommer köras i mästerskapet RallyX Nordic och JC Raceteknik Juniorteam kommer till start med 13-årige Alex Gustafsson. Samtidigt kommer teamkompisen Isak Reiersen köra för att utmana om guldet i klassen Xtreme.

Foto: Christian Gustafsson

Alex Gustafsson, 13 år, har många crosskartsäsonger i bagaget. Under fjolåret avancerade värmlänningen till den nya klassen Xtreme Junior och körde då hem ett silver i det finska mästerskapet FinRX. I år kommer Xtreme Junior för första gången någonsin att köras i Sverige och vara en del av det nordiska mästerskapet RallyX Nordic. Gustafsson är redo att komma till start och ser fram emot säsongen.

16-årige Isak Reiersen har tävlat i crosskart sedan 2010 och har bland annat ett SM-guld, ett JSM-guld och ett cup-guld i meritlistan. Torsbybon debuterade under 2019 i klassen Xtreme och kunde då, trots att säsongen inleddes med stora tekniska problem, kamma hem bronsmedaljen i RallyX Nordic. Han är nu klar för ytterligare en säsong i serien, med målet att slåss om mästerskapsguldet.

– Alex utvecklades väldigt mycket under 2019 när han körde Xtreme Junior i Finland, säger teamchef Joel Christoffersson. Han kunde då ta en silverplats i mästerskapet, så förhoppningen nu är såklart att vi ska kunna fightas om en medalj i RallyX Nordic. Isak kommer göra en ny säsong i RallyX Nordic och klassen Xtreme. I fjol kom han trea, trots tekniska problem med crosskarten. Där vet vi vad vi måste göra och målet är att vinna mästerskapet. Att farten finns är det inget snack om, så det vi måste jobba på är att få crosskarten hundra procent driftsäker.

– Det ska bli riktigt roligt att få köra Xtreme Junior i RallyX Nordic, säger Alex Gustafsson. Det har länge varit en dröm för mig och man kan säga att det blir ett nytt steg fram i motorsportkarriären. Jag ser fram emot det, och att få köra på både gamla och nya banor i Sverige, Danmark, Finland och Norge.

– Jag är taggad inför säsongen och förhoppningsvis kan jag få revansch från förra årets säsong, säger Isak Reiersen. Då kom jag trea och i år går jag för vinst. Jag hade farten redan förra säsongen, så nu fattas bara att det där sista lilla faller på plats. 2019 kom vi till start med en helt ny crosskart, så vi visste att risken fanns att det kunde bli en del tekniskt strul. Men vi har samlat ihop allt det bästa från fjolårets säsong och jobbar på att komma till start så väl förberedda som möjligt.