Racing

Thed Björk gästförare i Carrera Cup

Legendariske touringcar-stjärnan till start i Västkustloppet. Världsmästaren gästspelar i Sverige som en del av uppladdningen inför starten av den uppskjutna WTCR-säsongen.

När säsongen drar igång för Porsche Carrera Cup Scandinavia med klassiska Västkustloppet på Falkenberg sker det med en regerande världsmästare i startfältet.

– Det här är otroligt häftigt och kommer att bli jättekul, säger Thed Björk. Det är verkligen inget dåligt sällskap man ansluter sig till som gästförare i Carrera Cup. Jag känner mig hedrad.

Han tillhör den absoluta världseliten i standardvagnsracing. Efter fyra mästerskapssegrar i STCC påbörjades 2016 en satsning på VM-titeln och redan 2017 nåddes målet. Thed Björk vann WTCC och blev Sveriges första världsmästare i touringcars. Förra året slog Björk till igen med teamseger i WTCR, tillsammans med Cyan Racing och stallkamraterna Yvan Müller, Yann Ehrlacher och Andy Priaulx.

– Porsche Carrera Cup Scandinavia har en stark position och väldigt bra startfält. Det blir kul att komma in och utmana de svenska elitförarna, fortsätter Björk. Framförallt blir det spännande att se om jag kan hitta farten tillräckligt snabbt för att utmana Robin Hansson och Lukas Sundahl.

Förskjutningen i den internationella motorsportkalendern på grund av corona-pandemin öppnar dörren för gästspelet i Sverige. Björk ser inhoppet i Porsche Carrera Cup Scandinavia som en viktig del av förberedelserna och ett sätt att öka på chanserna inför satsningen på ännu en VM-titel.

– Jag älskar att köra racerbil och det skriker i kroppen att jag vill vara ute på racerbanorna. Min längtan är ännu större när vi inte har fått tävla. Nu finns verkligen suget där, fortsätter Björk. Jag är tacksam över att få frågan samt att jag får göra det här för min arbetsgivare.

Satsningen på internationellt meriterade gästförare är en viktig del av Porsche Carrera Cup Scandinavia. De senaste åren har serien lockat en rad världsstjärnor inom motorsporten. På listan av gästförare finns bl.a. F1-världsmästaren Jacques Villeneuve och Indycar-stjärnan Felix Rosenqvist.

– Porsche Sverige letar alltid möjligheter med toppförare från andra grenar inom motorsporten. Thed Björk är ständigt en sådan kandidat, säger Raine Wermelin, Direktör, Porsche Sverige. Tv-publiken kan se fram emot att uppleva en av världens bästa racers utmana vårt ordinarie startfält.

– Vi är otroligt stolta över att ha med oss Thed Björk som gästförare i säsongspremiären på Falkenberg och tacksamma gentemot Cyan Racing som gör detta möjligt, avslutar Wermelin.

Västkustloppet körs den 18 juli på Falkenbergs Motorbana.