Racing

Härlig formelracing i Falkenberg

Nio förare till start i junior-SM-klassen Formula Nordic. Tre förare var med redan i fjol, fem var debutanter och en kom från standardbilsracing. Håvard Hallerud vann de två första racen, Philip Victorsson vann det tredje.

Äntligen är årets säsong igång och vi fick se nio förväntansfulla ungdomar i Formula Nordic.

På fredagens första fria träning var det William Karlsson som var snabbast. På andra träningspasset var det teamkamraten Calle Bergman som var snabbast. Båda kör för Nika Racing. De sex första förarna var samlade inom 0.3 sekunder!

I det tredje och sista kvalet var Håvard Hallerud snabbast och det var upplagt för ett mycket spännande kval där Hallerud tog pole före William Winsth och Charlie Andersen. Det var därmed de tre förarna med erfarenhet från i fjol som klev fram när det blev allvar.

Hallerud kontrollerade första racet från start och han gick i mål före Andersen och Philip Victorsson. Dock visade det sig på den tekniska efterkontrollen att bakvingen på Andersens bil hade en grads lutning för mycket varför han diskades. Victorsson tog därmed andraplatsen före Karlsson.

Andra racet dominerades också av Hallerud som vann före Winsth och Andersen. Hallerud satte nytt banrekord för klassen med tiden 43.973.

Det var upplagt för spänning i det tredje racet eftersom man vänder på topp sex från kvalet. Det innebar att Maja Hallén Fellenius startade i pole före teamkamraten Victorsson. Det var Victorsson som var snabbast iväg, medan Maja tappade ett par platser direkt. Karlsson och Andersen slogs om de övriga pallplatserna. Hallerud snurrade av banan på det femte varvet sedan en bult brustit i bakvagnen. Efter drygt halva loppet började Winsth avancera från sin femteplats. Han tog in mer och mer på de framförvarande och började plocka placering efter placering. När det var tre varv kvar tog han sig upp till andraplatsen. Han gjorde en sista kraftansträngning för att nå Victorsson, men tiden rann ut och han fick nöja sig med andraplatsen, knappt sekunden efter Victorsson. Victorsson är yngst i startfältet med sina 14 år och han var överlycklig över att få vinna redan under premiärhelgen. Karlsson tog tredjeplatsen.

– Jag överhettade däcken under min uppkörning så jag tvingades lugna ned mig lite, annars hade jag nog tagit segern, sa Winsth.

Resultat Västkustloppet Formula Nordic
https://www.svenskracing.se/race/resultlist/?race=2320&heat=1881&type=heat3

Håvard Hallerud vann de två första racen och satte nytt banrekord för klassen. Foto: Bengt-Åce Gustavsson, Racefoto.se
Philip Victorsson är yngst i startfältet, men det hindrade inte honom att vinna det tredje racet under sin premiärhelg. Foto: Bengt-Åce Gustavsson, Racefoto.se