Racing

Premiärdags för Joel Eriksson i svensktätt ADAC GT Masters

Joel Eriksson är redo att dra igång motorsportsäsongen 2020. I helgen inleds ADAC GT Masters – Tysklands största mästerskap för GT-bilar – på Lausitzring utanför Berlin, och med Eriksson på plats för att försvara BMW Motorsports färger i sin roll som fabriksförare för den bayerska biljätten.

Foto: Gruppe C Photography

22-årige Eriksson, som spenderat de två senaste säsongerna i DTM, har i år placerats i ADAC GT Masters med det meriterade BMW-teamet Schubert Motorsport. Han kommer där att dela en BMW M6 GT3 (startnummer #9) med australiensaren Aidan Read, och ta upp kampen mot en lång rad andra premiumtillverkare och internationella toppförare.

– Jag tror att vi alla är väldigt glada att äntligen få dra igång den här säsongen, säger Joel Eriksson. Det har varit många månaders väntan och det dröjer inte särskilt länge innan abstinensen kryper sig på. Jag gjorde ett inhopp i karting-SM i Kristianstad för några veckor sedan, och det var ett bra sätt för mig att vässa tävlingspsyket och bli av med den värsta rattrosten.

Totalt ska 14 timslånga race ska köras i ADAC GT Masters den här säsongen, fördelade över sju tävlingshelger. Förarbyte är obligatoriskt och sker halvvägs in i varje race.

Eriksson/Reid har spenderat en del tid tillsammans under uppbyggnaden till säsongen, främst vid det officiella försäsongstestet på just Lausitzring för två veckor sedan.

– Vi valde att låta Aidan köra det mesta av försäsongstesterna, förklarar Eriksson. Han behöver lite mer tid i bilen, så det var en självklarhet. Jag har ändå tillräckligt med erfarenhet för att kunna komma upp i fart lite snabbare. Vi får se hur vi står oss i helgen, men för egen del känner jag mig redo. Det här ska bli riktigt kul!

Helgens premiär markerar alltså Joel Erikssons första start i ADAC GT Masters – men mästerskapet är allt annat än obekant för den unge skåningen. Storebror Jimmy har tävlat i serien både 2018 och 2019, och finns med i fältet även i år för Mercedes-teamet Zakspeed. Därmed möts de båda Tomelilla-bröderna för första gången i karriären man mot man i samma mästerskap.

– Det blir häftigt att köra mot Jimmy, kommenterar Joel Eriksson. Det har varit en dröm för oss båda sedan vi började tävla i motorsport. Jag kör alltid för att slå alla mina motståndare, men det är naturligtvis extra prestigefyllt att bli bäste man från Tomelilla!

De svenska inslagen i fältet slutar emellertid inte där. Faktum är att det i år är rekordstort blågult deltagande i ADAC GT Masters, med totalt fyra svenskar anmälda – och tre av dem i Joel Erikssons team Schubert Motorsport. I systerbilen med startnummer #10 återfinns nämligen Henric Skoog under hela säsongen, och i andrasätet bredvid honom kommer Erik Johansson och britten Nick Yelloly växelvis att ta plats vid olika deltävlingar.