Racing

Dubbla pole för Sundahl på Gelleråsen

Lukas Sundahl var överlägsen när kvalet i Porsche Carrera Cup Scandinavia avgjordes på Gelleråsen Arena under fredagen. Regerande mästaren vann nämligen såväl Q1 som Q2 vilket betyder att han står i pole position i lördagens båda race. – Klart godkänt, tyckte Sundahl själv sedan han mer eller mindre utklassat sina konkurrenter tidsmässigt.

Lukas Sundahl. Foto: Micke Fransson

Med dubbla kvaltriumfer följde två bonuspoäng – och priset Mobil 1 Pole Award – vilket gör att Sundahl återigen toppar Porsche Carrera Cup Scandinavia. Han är två poäng före Robin Hansson, som var tvåa i såväl Q1 som Q2 och därmed kommer att dela första startled med den snabbe smålänningen. Men trots dubbla andraplatser var Hansson rejält distanserad. Q1 vann Sundahl med 0,223 sekunders marginal. I Q2 var han nästan en halvsekund före sin främste rival om titeln.

Sundahls polevarv i Q2 var grymt: 1.03,067 – två tiondelar snabbare än i Q1. Så fort har ingen kört en Porsche 911 GT3 Cup runt Gelleråsen Arena tidigare.

– Jag vet inte riktigt var jag hittade de där tiondelarna. Det bara flöt på, men jag tror nog att jag skulle kunna åka under 1.03, säger Sundahl som givetvis var nöjd med sin och Sundahl Racings insats. Samtidigt tonade han ner förväntningarna inför morgondagen.

– Mycket kan hända i racen. Vi får se i morgon.

Lukas Sundahl. Foto: Micke Fransson

Bakom Lukas Sundahl noterades alltså Robin Hansson för två andraplatser. Pontus Fredricsson var dubbeltrea och Hampus Ericsson, som skrällde med snabbaste tid i det officiella testet tidigare under fredagen, noterades för två fjärdeplatser.

– Helt okey. Jag är nöjd, sa Ericsson som hoppas få bättre utdelning i lördagens båda heat än hittills under säsongen.

– Det känns som det är dags att få till ett bra race, säger han.

Bakom toppkvartetten lyckades Magnus Öhman, Edvin Hellsten, Christoffer Bergström och Hugo Andersson bäst. De erövrade platserna 5-8 i Q1 vilket betydde avancemang till Q2.

För Öhman och Bergström, som båda kör i Masters Cup, klassen för förare över 40 år, var det första gången den här säsongen som de fick köra båda kvalomgångarna.

– Ett av mina bästa kval, kanske det bästa, sa Öhman och tänkte framförallt på femteplatsen i Q1.

För prins Carl Philip, som toppar Masters Cup inför deltävlingen i Karlskoga, slutade kvalet redan på det tredje varvet. Han drabbades av tekniska bekymmer och tvingades bryta. Det innebär dessvärre att han tvingas starta sist i lördagens båda race.

För gästförarna, snabba danskan Christina Nielsen och skotercrossåkaren Emil Öhman är utgångsläget bättre. De startar från tionde respektive tolfte ruta i båda loppen.