Rally

Tidemands tredje WRC2 seger

Det första VM-rallyt på Medelhavsön gick som en dans – om än ingen lätt dans – för Pontus Tidemand som på söndagen säkrade sin tredje WRC 2-seger för säsongen och sin allra första vinst i Rally Italia Sardegna. I och med det stärker han också sin och teamet Toksport WRT:s ledning i det totala mästerskapet.

Foto: @World

Utan tidigare erfarenhet från det italienska VM-rallyt var Pontus Tidemand beredd på en tuff tävling med hård konkurrens. Ett tufft rally blev det definitivt, men konkurrenterna fick han snabbt en bra lucka till. Redan efter fredagen hade Pontus en halvminuts ledning och ytterligare en problemfri dag på lördagen gav en ledning på strax över minuten inför de sista sträckorna.

– Det svåraste var att kunna ge max när allt är så obekant. Men det här är en tävling som egentligen passar mig och min körstil bra, och med lite mer erfarenhet kommer den nog bli en av mina favoriter, så det var bara att kämpa på och göra vårt bästa för att hålla i, berättar Pontus, som har sällskap av Patrik Barth i kartläsarstolen.

På söndagen var målet att nå målet, med övertaget i behåll och som så många gånger förr parera körningen för att inte ta onödiga risker. Med en så god ledning behövde Pontus inte känna sig alltför hotad, men det är ändå ingen lätt sits att befinna sig i när man har tävlingens slutliga resultat i sina händer.

– Man ser alltid fram emot en spännande närkamp men nu fick vi under en stor del av rallyt köra vårt eget race och fokusera på uppgiften att få det bästa tänkbara resultatet. Att vara i den positionen är inte så enkelt som man kan tro – man har tillräckligt med distans för att inte behöva köra galet, men man måste vara tillräckligt snabb för att inte förlora för mycket tid eller tappa koncentrationen, samtidigt som man till varje pris vill undvika problem som kan göra att man blir av med hela försprånget, förklarar Pontus.

Även denna gång tog han sig igenom de avslutande sträckorna på ett lugnt och sansat sätt fram till sista sträckan där han gjorde en sista push för att slutligen stänga dörren bakom sig. Han satte en snabb tid och kunde därmed säkra sin tredje seger för säsongen tillsammans med Toksport WRT. Tack vare det stärker han också sin och teamets ledning i årets WRC 2-mästerskap.

– Jag är otroligt glad att vi faktiskt lyckades i vår första tävling här, för det var verkligen ingen självklarhet på förhand. Bilen har fungerat perfekt, precis som teamet i och utanför bilen. Nu tar vi maxpoäng den här helgen också och det är kanonbra för mästerskapsställningen. Jag är redan taggad på att se vad som händer under de kommande tävlingarna, summerar en nöjd Pontus.

Foto: @World