Rally

Åkesson till Team Nybe i Rally-SM

Karlskrona AK:s snabbe rallyförare Jonas Åkesson tar steget upp i Rally-SM 2021. Det är nu klart att han kommer att köra Team Nybes nya Ford Fiesta i den fyrhjulsdrivna värstingklassen, R5, nästa säsong.

Jonas Åkesson, Karlskrona AK, och Martin Holmdahl, MK Ran Askersund. Foto: Håkan Vemhäll.

– För mig var det en dröm som förverkligades när jag 2018 fick chansen att ratta en konkurrenskraftig Toyota Corolla för Team Nybe. Att få visa vad man kunde åstadkomma när man fick chansen med riktiga förutsättningar! Nu är det klart att det blir R5-Fiesta i SM 2021 och den känslan är nästan obeskrivlig, förklarar Jonas Åkesson fyra, 1,5 poäng från en bronsmedalj, i årets stympade Rally-SM.

Småländska Team Nybe fortsätter att presentera sin förarkonstellation inför SM-säsongen 2021 i nationalsporten rally.

Sedan tidigare har teamchefen Mathias Bengtsson presenterat TV-profilen Jonas Kruse och sörmlänningen Christoffer ”Chribbe” Haglund som klara förare, och nu tillkommer Jonas Åkesson som en ny utmanare i R5-klassen.

Åkesson kommer att köra en mycket konkurrenskraftig Ford Fiesta R5 med rutinerade Martin Holmdahl, MK Ran Askersund, som co-driver.

Jonas Åkesson är mycket förväntansfull inför tävlingspremiären i Boden i februari. Han säger sig inte ha haft någon svårighet att gå från tvåhjulsdrivet till fyrhjulsdrivet, trots att han aldrig tidigare ens suttit i en 4WD-rallybil innan det första testet.

– Efter första testrundan med bilen släppte den största nervositeten. Det visade sig att bästa tiden var slagen på teststräckan redan andra vändan, så det gick antagligen skapligt bra, sammanfattar han glatt de första kilometrarna i Ford Fiestan och tillägger:

– Framförallt var det direkt en positiv känsla i bilen, att bilen är byggd för ändamålet är påtagligt. Jag är ödmjuk inför uppgiften, men vi är redo att ta oss an den!

2021 blir den tredje SM-säsongen för Martin Holmdahl bredvid Jonas Åkesson. Precis som Jonas så suktar han inför tävlingspremiären

– Det ska bli otroligt kul att få göra en sån här satsning ihop med Team Nybe och inte minst Jonas. Det har varit kul att få vara med och se hur Jonas har gått från klarhet till klarhet i Toyotan, med noter och alla förberedelser som han gör inför tävling, berättar Martin och konstaterar att det ska bli otroligt kul, en utmaning, samtidigt som han hoppas på att 2021 kommer att bli ett bra läroår för dem i den nya tävlingsbilen.