Racing

Lundqvist klar för Indy Lights

Linus Lundqvist kommer att ta ett avgörande steg mot den amerikanska formelbilstoppen när han avancerar till Indy Lights, INDYCAR-seriens främsta supportklass, under 2021.

Foto: Road to Indy

Lundqvist är regerande mästare i den USA-baserade F3-serien Formula Regional Americas, där han förra året – under sin första säsong på den amerikanska racingscenen – vann 15 av 17 race på sin väg mot en eftertrycklig titel.

I och med mästerskapstriumfen belönades Tyresö-sonen också med ett stipendium från motorleverantören Honda Performance Development (HPD) som nu delvis möjliggör avancemanget till Indy Lights.

Lundqvist har skrivit på för den nya teamkonstellationen Global Racing Group with HMD Motorsports, som sammanför två tunga aktörer på den amerikanska juniorracingscenen: Global Racing Group – som Lundqvist själv tävlade för i Formula Regional Americas i fjol – och Indy Lights-meriterade HMD Motorsports.

– Det känns fantastiskt att äntligen kunna presentera den här satsningen och att nu skifta fokus mot banan och att försöka vinna det här mästerskapet, säger Linus Lundqvist. HMD Motorsports är ett av de mest tongivande teamen i Road to Indy, och att jobba med dem parallellt med mitt mästerskapsvinnande team från förra året ger mig det bästa av två världar.

Indy Lights är placerat högst upp på den INDYCAR-sanktionerade karriärstegen ”Road to Indy”, som årligen matar unga lovande förare upp genom ett seriesystem hela vägen mot kungaklassen.

Mästerskapets relevans demonstreras av det faktum att 23 av de 33 förarna i förra årets upplaga av Indianapolis 500 – kronjuvelen på INDYCAR-kalendern – passerat via Indy Lights.

De tre främsta i årets Indy Lights-mästerskap kommer att belönas med ett INDYCAR-test, medan mästaren garanteras minst tre starter i INDYCAR under 2022; däribland i Indianapolis 500.

– Vi är mycket glada att ha Linus med oss även 2021 och att tillsammans kunna ta det här steget till Indy Lights, säger Christian Pedersen, teamchef Global Racing Group. Linus har ett tydligt mål, och vi ser fram emot att hjälpa honom uppnå det. Samarbetet med HMD Motorsports understryker hur beslutsamma vi är att nå framgång i det här, och Linus kommer att bli en viktig del i en stark fyrbilssatsning.

– Linus fart under 2020 var helt enastående, tillägger HMD Motorsports-ägaren Henry Malukas. Låt oss säga att vi är glada att han kör för, och inte emot, oss den här säsongen.

2021 års Indy Lights-kalender omfattar totalt tio deltävlingar, samtliga inom ramarna för supportprogrammet till INDYCAR, och bjuder på en mix av traditionella banor, stadslopp och ovalrace. Det sistnämnda kommer att bli en helt ny erfarenhet för Linus Lundqvist.

– Vi på HPD är mycket glada att kunna stötta Linus i det här viktiga steget till Indy Lights, säger John Whiteman på HPD Honda. Vår intention med FR Americas-programmet är att möjliggöra för talangfulla förare att utvecklas och nå sina drömmar. Vi ser fram emot att följa Linus mot nya framgångar i INDYCAR-depån.

Tillkännagivandet följer efter att Lundqvist nyss avverkat två testdagar bakom ratten på sin Dallara-byggda Indy Lights-bil på Laguna Seca-banan i Kalifornien. 21-åringen kommer att genomföra ytterligare en handfull tester innan säsongspremiären på Barber Motorsports Park, Alabama, den 9-11 april.

Foto: Global Racing Group with HMD Motorsports.