Racing

Kristoffersson behåller ledningen

Johan Kristoffersson toppar fortfarande RallyX Nordic-mästerskapet, trots att han missade finalen i den första av helgens tävlingar i Höljes.

Photo: QNIGAN

– Jag kan ändå inte vara besviken, summerar den trefaldige världsmästaren.

Kristoffersson visade redan i första kvalomgången att många timmars hårt jobb med justeringar på bilen har gett resultat. Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren var närmare två sekunder före Krisztian Szabo.

– Så bra som bilen är nu har den aldrig varit. Jag vet faktiskt inte om jag kan förbättra något mer utan att bygga om hela bilen.

Tuffare blev det i andra omgången, men Kristoffersson tråcklade sig genom första svängen och höll sedan undan, trots betydligt hårdare uppvaktning från Szabo den gången.

– Jag såg honom hela tiden i backspegeln och fick verkligen köra absolut allt jag hade.

I omgång tre var det Niclas Grönholm som utgjorde största hotet, men än en gång höll Kristoffersson undan trots en liten chansning med sämre däck på teamets Volkswagen Polo GTI RX.

– Seger i Q1, Q2 och Q3 i den konkurrensen. Jag hade inte kunnat önska något mer.

I semifinalen var det ändå ett däckproblem som fällde Johan, men det var på ett nytt däck som punkteringen kom. Det gick enligt planen inledningsvis, med den trefaldige världsmästaren ut i ledning efter en tuff kamp med Niclas Grönholm. Finalplatsen såg säkrad ut, men under fjärde varvet gick luften ur höger framdäck och försprånget försvann snabbt.

– Just höger fram är absolut värsta stället att få punktering, särskilt i Höljes. Jag förlorade massor direkt i velodromkurvan.

Kristoffersson rullade i mål som femma och missade därmed finalen.

Totalt plockade ändå Johan arton poäng och leder fortfarande mästerskapet, fyra före Sondre Evjen.

– Det hade jag inte förväntat mig när det blev som det blev.

Supercar-klassen vanns av Niclas Grönholm.

Kristoffersson får ännu en chans att plocka en seger i Höljes när mästerskapets fjärde deltävling körs under lördag och söndag.

– Det ska bli superkul. Jag hoppas få använda alla trick i boken, även den gången.

Tommy Kristoffersson, stallchef i Volkswagen Dealerteam BAUHAUS, summerade Johans och mekanikernas insats.

– Hela teamet har gjort jättemycket jobb sedan Danmark och vi visste att det skulle behövas i konkurrensen mot inte minst Grönholm-teamets VM-bilar. Men vi är med där uppe och Johan hanterar situationen perfekt.