Karting

First, you have to finish!

När Christian påbörjade sin bana i motorsport först 12 år gammal anade nog få att han redan 2 år senare skulle stå på startlinjen i ett VM! Uttagen av 5-faldige världsmästaren Danlio Rossi som wildcard placerar sig den svenska föraren främst av teamets förare och erhåller ett EM-kontrakt som belöning.

Samtliga av dagens stjärnor inom F1 och generellt inom racing på bana har en bakgrund inom motorsporten karting. Att lyckas ta sig hela vägen till motorsportens finrum är få förunnat. Hur ser resan ut för dessa unga killar och tjejer.

Många börjar med sporten i väldigt unga år, med föräldrar som lever för motorsport och har stora ekonomiska möjligheter. Det finns dock undantag.

I september 2020 ringde telefonen hemma hos en svensk familj vars son endast börjat köra kart 2 år tidigare. Framgångarna hade funnits där precis som lärdomarna av motgångar. Plötsligt erbjöds Christian Lovén, 14 år från Forsvik utanför Karlsborg, ett wildcard till VM i Portimao, Portugal. Frågeställaren var ingen mindre än 5-faldige världsmästaren Danilo Rossi. Christian hade önskat att få utöva motorsporten karting ända sedan unga år och uppväxten i Arvidsjaur, Norrbotten. En dröm som besannades först när han var på väg att fylla 12 år och flyttat söderut.

Kortdokumentären ”First, you have to finish!” skildrar Christians upplevelser under tävlingarna i Portimao som också innebar den unge förarens första tävlande utanför Sveriges gränser. Kunde den unga svenska rookien stå pall för pressen och leverera på världsmästarens satsning?

Se filmen på https://www.lovenracing.se/film