Racing

Dannebrogen och Mikkel C i topp efter dramatisk avslutning i Anderstorp

Äntligen föll alla bitar på plats för danske Mikkel C när V8 Thunder Cars avslutande tävlingsheat på Scandinavian Raceway avgjordes på söndagseftermiddagen. Mikkel ledde från start till mål och hade en trio snabba förare, Andreas Nilsson, Conny Brorsson och Dennis Strandberg, tätt bakom sig. Efter en sen omstart lyckades han dra upp en lucka till de bakomvarande som var fullt upptagna med varandra. Segern innebär att Mikkel C klättrar från femte till fjärde plats i tabellen.

Foto: Håkan Linder

– Andreas var snabb och mitten av racet närmade han sig så pass att jag tänkte att jag skulle börja pusha, säger Mikkel. Men då kom säkerhetsbilen ut, jag gjorde en bra omstart och kunde direkt dra upp en lucka till de andra. Det var en lugn och säker seger och det är jag nöjd med.

Andreas Nilsson blev tvåa för andra gången den här helgen. Men den här gången var det betydligt tuffare tag än i det första heatet. Efter omstarten hade Andreas en hård uppgörelse med Dennis Strandberg, en fajt som slutade med att en stor del av Dennis front satt fast i Andreas bakparti över mållinjen.

– Det var ett kämpigt race, säger Andreas. Innan säkerhetsbilen kom ut hade vi bra fart och var nära Mikkel. Tyvärr tappade jag temperaturen i däcken bakom säkerhetsbilen och Dennis kom med en väldig fart på slutet. Men vi har hängt med bra den här helgen, två andraplatser ska man inte klaga på.

Efter att ha startat från pole position i Heat 1 hade Dennis Strandberg en betydligt tuffare uppgift framför sig i det andra heatet, där han startade femma. Han tog sig dock snabbt om Tomas Åkerlund på fjärdeplatsen men fick sedan hårt motstånd av Conny Brorsson. Till slut lyckades ändå Dennis pressa sig förbi och efter omstarten var han mycket nära att ta sig om även Andreas Nilsson – men dörren stängdes bryskt framför näsan på honom.

– Vi hade bra fart men det tog tid att komma om Conny, säger Dennis. Andreas lämnade inte tillräckligt med plats i utgången och vi vet ju hur det slutade. Lite onödigt men vad ska man säga? Jag startade femma och kom i mål som trea och drar ifrån Conny i mästerskapstabellen. Jag är nöjd med helgen.

Conny Brorsson körde brett och försökte försvara sin tredjeplats men när väl Strandberg var förbi saknades grepp i bakvagnen. Det ville sig inte bättre än att Conny snurrade av mot slutet och tappade två placeringar till Marcus Larsson och Tomas Åkerlund som slutade fyra respektive femma.

Sjua blev Bengt Lundström, 74-åringen som senast körde Camaro Cup 2004. Comebacken gav honom också tredjeplatsen i Super Star-klassen, kategorin för lite äldre förare, bakom Conny Brorsson och Tomas Åkerlund. Åtta och nia blev bröderna Möller, Peter och Robert, som hade en egen liten kamp ute på banan som slutade med plåt- och plastskrammel. Pekka Nyström tvingades bryta det andra heatet efter en avåkning.

I mästerskapstabellen har nu Dennis Strandberg utökat sin ledning till 48 poäng över tvåan Conny Brorsson. Trean Andreas Nilsson ligger ytterligare 19 poäng bakom och nästa tävlingshelg, på Mantorp Park den 2-3 oktober, har Dennis Strandberg chansen att säkra sin andra raka V8 Thunder Cars-titel. Men räkna med att Brorsson och Nilsson vill ha ett ord med i laget.