Racing

Lundqvist tog dominant seger i Indy Lights-finalen

Linus Lundqvist avslutade sin debutsäsong i den amerikanska formelbilsserien Indy Lights på bästa tänkbara sätt med en dominant seger i svåra väderförhållanden vid helgens final på Mid-Ohio Sports Car Course.

Foto: Gavin Baker Photography / Road to Indy.

Lundqvist satte upp ett sylvasst tempo på en regnvåt bana under säsongens allra sista tävlingsdag, och inkasserade sin tredje seger för året i en kraftfull styrkedemonstration.

Tyresö-sonen tog hand om ledningen redan på det första varvet av söndagens finalrace, och var sedan aldrig hotad i ett lopp där han långa stunder var flera sekunder per varv snabbare än konkurrenterna i INDYCAR-seriens främsta matarklass.

Lundqvist tog till slut målflagg över tio sekunder före mästerskapstvåan David Malukas, 40 sekunder före tredjeplacerade Benjamin Pedersen, och en bra bit över minuten före nykrönte mästaren Kyle Kirkwood (femma) efter en sällan skådad uppvisning i säsongens första och enda regnrace.

– Ett helt otroligt race, och en helt fantastisk känsla, säger Linus Lundqvist. Mitt stora mål den här helgen var att få vinna ett race till den här säsongen, men jag hade inte drömt om att göra det på det här sättet. Det är alltid lurigt i den här väderleken, men jag kunde öppna upp en lucka direkt och fokusera på att ta hand om däcken. Vi kunde inte ha fått en bättre avslutning på säsongen och det här betyder väldigt mycket för mig på så många sätt.

Segern markerade en radikal vändning på finalhelgen för Lundqvists del, en dag efter att han drabbats av ett motorras i det första tidskvalet och tvingats slå sig fram från den bakre delen av fältet till en sjätteplats i Race 1.

Finalsegern bidrar också till att Lundqvists stall, Global Racing Group with HMD Motorsports, säkrar årets teammästerskap före huvudrivalen Andretti Autosport.

– Jag vill verkligen tacka hela teamet för allt hårt jobb de lagt ner den här säsongen, fortsätter Linus Lundqvist. Bara den här helgen lyckades de till exempel byta en motor under stor tidspress, få ut mig på banan igen till Race 1, och sedan se till att vi hade ett vinnarpaket under oss till Race 2. De är verkligen värda segern i teammästerskapet och jag är glad att ha kunnat bidra till den.

Linus Lundqvist avslutar en framgångsrik debutsäsong i Indy Lights med totalt tre segrar, 11 pallplatser, tre pole positions och två snabbaste varv på sitt CV. 22-åringen blir trea totalt i mästerskapet, som bäste icke-amerikan.

Lundqvist har under året vunnit såväl säsongens första som sista race, samt däremellan varit först över mållinjen på berömda Indianapolis Motor Speedway.

– Allt som allt har det förstås varit en väldigt bra säsong, avrundar Linus Lundqvist. Vi har vunnit race, tagit pole positions, och varit med där uppe och tampats från början till slut. Samtidigt vill man alltid ha mer. Jag har lärt mig mycket i år och jag är säker på att jag står bättre rustad idag än någonsin tidigare, oavsett vad framtiden har att komma med. Sist men absolut inte minst, ett jättetack till alla mina sponsorer, partners och supportrar. Inget av det här hade varit möjligt utan er – tack!

Närmast för Linus Lundqvist väntar nu ett första test i den högsta divisionen av amerikansk formelbilsracing – kungaklassen INDYCAR – den 29 oktober.

Foto: Gavin Baker Photography / Road to Indy.