Racing

Adestam till England – kör GB4 i internationella debuten

15-årige racerföraren Elias Adestam från Nacka kommer att ta steget ut i den stenhårda internationella motorcirkusen i en satsning på den nya brittiska formelbilsklassen GB4 Championship under 2022.

– Det känns helt fantastiskt att få den här möjligheten, säger Elias Adestam. Jag är otroligt glad att kunna ta det här steget och faktiskt få tävla i England den här säsongen. Det blir min största utmaning hittills!

Foto: Elias Adestam Racing.

Adestam har jobbat intensivt under vintern för att få till stånd en internationalisering av sin racingkarriär, och har nu landat ett kontrakt med välrenommerade Fortec Motorsport i den nystartade GB4-klassen för Formel 4-bilar.

– Det har varit mycket jobb, men jag har fått fin respons från mina samarbetspartners inför den här satsningen och jag vill verkligen tacka för det, fortsätter Elias Adestam. Jag har testat en hel del borta i England den senaste månaden och det har känts väldigt bra. Jag trivs i bilen, och jag ser fram emot att jobba tillsammans med Fortec för att nå bästa tänkbara resultat.

Elias Adestam slutade trea totalt i svenska Formula Nordic under 2021, som bäste rookie, med två segrar och ytterligare fem pallplatser på 15 starter. Året dessförinnan blev han tvåa totalt i instegsklassen Aquila Synergy Cup. Han har också tagit medalj i både Raket Cup och MKR-serien på den svenska kartingscenen.

Adestam tilldelades tidigare i år prestigefyllda Rydell Special Award, som årligen delas ut av racinglegendaren Rickard Rydell, för sina insatser under 2021.

– Elias har verkligen imponerat på oss under försäsongstesterna, säger Oliver Dutton, teamchef Fortec Motorsport. Han har kommit snabbt upp i fart och gjort mycket bra varvtider – faktum är att han slagit flera av våra referenstider. Dessutom ger han redan väldigt träffsäker feedback. Elias har en naturlig talang som jag tror kommer räcka väldigt långt den här säsongen.

GB4-mästerskapet inleds den 2-3 april på Snetterton-banan utanför Norwich. Totalt ska 24 race, fördelade över åtta tävlingshelger, köras under säsongen. Samtliga lopp streamas live på seriens sociala kanaler.

Foto: Elias Adestam Racing.