Rally

Svenske mästaren i Opel E-Rally Cup

21-årige Calle Carlberg kommer nu tillsammans med Torbjörn Carlberg i högerstolen satsa på Opel E-Rally Cup 2022. Detta är världens första elektriska rallycup och ett perfekt tillfälle för unge Carlberg att ta sitt första steg ut i Europa. Carlberg har nu skrivit kontrakt med Tyska Schmack Motorsport.

Med 7 tävlingar i 4 länder, Tyskland, Frankrike, Österrike och Nederländerna, kommer familjeteamet anta denna svåra utmaning.

– Allt är nytt, utomlands, asfalt och elbilar, säger Calle. Det blir en jätteutmaning att lära sig allt på så kort tid, men jag ser verkligen
fram mot allt! Vi var för några veckor sedan nere och träffade teamet. Där fick jag provköra bilen. Riktigt häftigt. Den är som en gokart att köra och
väldigt välbyggd. Liknande en Rally 4-bil.

Serien körs med identiska Opel Corsa-E som är fabriksbygd av Opel Motorsport. Det finns prispengar vid varje delseger och ett slutgiltigt totalpris i cupen på 150.000kr + en fabrikssits i Opel Motorsport 2023. Något som Carlberg siktar på.

– Vi ställer inte upp i cupen för att komma tvåa. Alltså är det vinst som gäller! Däremot vet jag hur tufft detta kommer bli då jag saknar både erfarenhet utomlands och på asfalt. Dessutom är det riktiga asfaltspecialister vi har som konkurrenter, men som Gunde Svan en gång sa.. Ingenting är omöjligt” kommenterar en taggad Carlberg.

Första tävlingen är Rally Sulingen 6:e Maj men redan en vecka innan kör teamet test. Cupen består av 16 bilar som under året kommer tampas om segrarna. Bilarna är helt eldrivna och laddas på service direkt från elnätet. Alltså försöker man göra allt så miljövänligt det går. Detta var det som intresserade Carlberg.

– Jag lyckades vinna SM-guld, men såg ingen väg framåt. Att skrapa ihop budget på miljontals kronor är inte lätt. Den geopolitiska situationen gör det heller inte lättare med krig i Europa, höga bränslepriser och en pandemi. Därför blev jag intresserad när jag hörde om Opel E-Rally Cup. Många kan tycka det är tråkigt med eldrift, vilket jag förstår. Men för mig handlar det om att kunna fortsätta min karriär. Det är inom hållbar motorsport företagen är intresserade och pengarna finns. Vi går mot ett grönare samhälle och då gäller det att haka på eller försvinna.