Racing

Race4Fun körde påskrace på Sturup Raceway

Sveriges största långloppsserie i racing, Race4Fun, körde under påskhelgen sin andra tävlingshelg för säsongen på Sturup Raceway utanför Malmö. Nästan 60 team bjöd på förstklassig påskunderhållning på banan med åtta timmars långsloppsracing.

Under påskafton på lördagen kördes den andra deltävlingen i Race4Fun 8H Cup, för Klass 2-bilar. 27 team kom till start i ett fantastiskt Skåne-väder. Sturup Raceway är en tuff bana som sliter hårt på bil och förare, vilket skulle visa sig med flera favoritteam som föll bort under dagen. Rutinerade Team Svärfar fick bryta i ledning efter bara 20 minuter med motorras, och även vinnarna från deltävling ett, T2NT, fick kasta in handduken med tekniska problem. Istället såg det ut som att tvåorna från premiären, MEJK Racing, skulle vinna detta påskrace. Men när generatorn rasade i deras Renault Clio efter sex timmar kunde Växjö-teamet NJ Motorsport köra hem sin första Race4Fun-seger före St Auto/Veidec Racing från Hörby, med Söne Racing fån Lidköping som trea.

– Vi hade dåliga däck på slutet, och ville inte åka för fullt och chansa, säger Nicklas Jönsson, förare NJ Motorsport & vinnare Klass 2. Det flöt inte riktigt som vi ville idag, men det blev bra ändå. Fantastiskt rolig bana och bra dag.

NJ Motorsport

På påskdagen avgjordes Svenska Skrotbilsklassikern, landets största långloppsklass med skrotbilar som är 20 år eller äldre. I lika fantastiskt påskväder var det teamet Black Edition i en BMW som kopplade greppet redan från start, och kunde köra hem sin första seger i Race4Fun. Segrarna från första deltävlingen på Ring Knutstorp, Valskalle Racing, låg i inledningen av racet på en 21:a plats med 7 varv upp till ledning. Men efter mästerlig körning och perfekt strategi kunde de gå i mål som tvåa, endast 23 sekunder bakom Black Edition. Trea blev Team Pärup Racing.

– Hemligheten är diesel och ett bra team, säger Black Edition, vinnare Svenska Skrotbilsklassikern. Vi såg att det var ganska tight på slutet och däcken var sopslut, så vi hade nästan inget grepp. Det var bara köra och se glad ut.

Black Edition

– Helgen var mycket bra med kanonväder hela påsken, säger Emil Svensson, Promotor Race4Fun. Teamen bjöd på snygg körning i båda klasserna under hela helgen.

I slutskedet av söndagens race uppstod en situation som ingen önskar vara med om. Med 15 minuter kvar av racet fattade en tävlingsbil eld på banan. I detta läge visade tävlande, funktionärer och organisation prov på hur man hanterar en sådan situation på allra bästa vis. Föraren lyckades, trots att bilen var fylld med rök och lågor, parkera bilen på ett säkert ställe på banan och inom en minut var släckningsarbetet påbörjat. Släcknings- och saneringsarbetet var avslutat inom 10 minuter och racet kunde avslutas under grönflagg. Föraren och alla andra inblandade klarade sig utan skador.

– Alla var väl förberedda och gjorde allt helt enligt skolboken. Släckningen kom igång inom 55 sek, och vi kunde köra racet i mål. Hela räddningsförloppet gick på 7-8 minuter, säger Emil Svensson.