Crosskart

Nytt juniorteam i JC Raceteknik – Lukas Andersson och Erik Nilsson

JC Raceteknik Juniorteam har fått två nya adepter: Lukas Andersson, 14, och Erik Nilsson, 13. Duon kommer tävla i Crosscar Junior, där de siktar på mästerskapsmedaljer i serien RallyX.

– Syftet är att skapa ett team där unga, lovande förare ska få chansen att utvecklas, både på banan och i depån, säger teamchef Joel Christoffersson.

2016 grundades JC Raceteknik Juniorteam, med syftet att hjälpa fram unga lovande förare inom motorsporten. De erbjuds teknisk support i depån och coachning inför körningen på banan. Dessutom är målet att utveckla juniorerna inom de viktiga delarna utanför banan, som till exempel mediahantering, sponsorsamarbeten och god sportslighet. Tidigare har JC Raceteknik Juniorteam utgjorts av Isak Reiersen och Alex Gustafsson, som under säsongen 2021 tog steget upp till JC Raceteknik. Nu tar två nya, lovande talanger över juniorteamets stafettpinne: Lukas Andersson och Erik Nilsson. Båda förarna kommer köra full säsong i RallyX klass Crosscar Junior.

14-årige Lukas Andersson, från Svanskog utanför Säffle, började sin crosskartkarriär som nioåring och vann då bland annat Svenska Cupen och Svenska Sprintcupen i klassen 85cc. 2020 tog han steget upp i Crosscar Junior och slutade femma under debutsäsongen i RallyX. 2021 hade han en hård fight med JCs Alex Gustafsson, där han lyckades knipa mästerskapsguldet med endast en poäng. Nu är MK Team Westom-förarens mål att försvara mästerskapstiteln.

– Det känns riktigt bra att köra för JC Raceteknik Juniorteam i år, säger Lukas Andersson. Innan har jag bara kört med min familj, så det är ett steg upp att få göra det här med ett stort och proffsigt team. Joel [Christoffersson] måste ha sett att jag har en jämn körning och kan prestera bra, det känns såklart kul att väljas in i juniorteamet. Att Erik är med i teamet är också skönt. Vi har varit kompisar sen första året i crosskart, så att jobba tillsammans som ett team kommer fungera bra. Mitt mål är att försvara mästerskapstiteln och försöka vinna i år igen. Få det att fungera för mig som förare och göra det bästa jag kan helt enkelt. Så får JC hjälpa mig och ta över jobbet i depån. Konkurrensen i RallyX brukar vara stenhård, speciellt i fjol när det bara skilde en poäng om mästerskapsguldet. Så jag ser fram emot säsongen och premiären i Höljes.

13 år gamla Erik Nilsson, Sunne, har liksom Andersson ett gediget CV. Han började med crosskart redan som sjuåring och debuterade i fjol i Crosscar Junior med full säsong i RallyX. Efter en rafflande final i Arvika slutade han fyra i mästerskapet, med ynka en poäng upp till tredjeplatsen. I år kommer Östmarks MFF-föraren fortsätta kämpa om pallplatser i serien, med huvudmålet att knipa ett bra slutresultat i mästerskapet.

– Jag är jätteglad över att vara med i JC Raceteknik Juniorteam, säger Erik Nilsson. Jag ser det här som en bra utbildning, och kommer lära mig massor tillsammans med dem. Att vara i team med Lukas är såklart fantastiskt. Vi känner varandra sedan vi var mindre, och jag har alltid velat ha honom som teamkompis. Att Joel väljer oss båda är kul. Min stora dröm är att köra Supercar i framtiden. Så att köra med JC som har bilar i den klassen blir ett steg närmare det målet. Crosscar Junior är en tuff klass med många duktiga förare och ett stort startfält. I år tror jag att det kan bli det tuffaste året hittills. Men jag siktar på en pallplats i mästerskapet och ska försöka vinna tävlingar. Sen kör jag ju såklart för att utvecklas, och för att det är kul. Höljes är min favoritbana, och det känns bra att börja säsongen på den.

– Lukas Andersson och Erik Nilsson är två förare som vi har haft ögonen på länge, och båda har gjort mycket goda resultat trots sina unga åldrar, säger Joel Christoffersson. Lukas var vår största konkurrent i fjol, i kampen om RallyX-guldet i Crosscar Junior. Så där kommer vi bygga vidare på det han presterat hittills, och satsa vidare så att han kan fortsätta nå höga resultat. Erik gör sin andra säsong i RallyX, och trots att han är väldigt ung imponerade han stort i fjol. Så även där vill vi ge honom rätt stöttning och support för att kunna kämpa om bra placeringar i mästerskapet.