Rallycross

Arbetsro efter succépremiären

Efter succépremiären i Norge åker Volkswagen Dealerteam BAUHAUS till Lettland med dubbel mästerskapsledning i rallycross-VM.

– Väldigt bra. Det gav oss trygghet och arbetsro. Vi tar oss an Riga med gott självförtroende, säger teamchefen Tommy Kristoffersson.

Johan Kristoffersson. Foto: Qnigan

Inför premiären i Hell för tre veckor sedan var osäkerheten stor. Hur skulle teamets tre nybyggda Volkswagen RX1e stå sig i konkurrensen i den nya elbilsserien? Alldeles utmärkt skulle det visa sig. Fyrfaldige världsmästaren Johan Kristoffersson inledde sin jakt på femte titeln med seger, medan teamkompisen Ole Christian Veiby plockade åt sig tredjeplatsen.

– Det kändes bra, både med vinsten och med många poäng i teammästerskapet, säger teamchefen som kunde dra en mycket stor suck av lättnad.

– Det är ju största projektet någonsin som vi har gett oss in i, så pressen på oss var stor inför premiären. Tiden har också varit knapp. Vi fick göra en brandkårsutryckning till Höljes för första och enda testet och därefter direkt till Norge, men i det stora hela har det fungerat bra.

Även Johan Kristoffersson kunde njuta av att få kliva högst upp på prispallen i den historiska första VM-deltävlingen med elbilar i RX1.

– Kul för hela teamet. Vi har jobbat hårdare än någonsin inför premiären, säger Johan.

Efter premiärtävlingen har det varit några veckor i något lugnare tempo, tid för att landa där hemma.

– Välbehövligt, konstaterar Johan.

Med nya krafter tar han nu sikte på Bikernieki-banan i centrala Riga.

– Det är en bana som jag gillar, tekniskt utmanande och allt som oftast har det gått bra för mig där.

2017 säkrade han sin första VM-titel just där och förra året blev det en seger på två försök. Även denna tävlingshelg är det doubleheader som gäller, en separat tävling lördag respektive söndag.

– Det gäller att komma väl förberedd, med en bred setup, med möjlighet för anpassning till ändrade väderleksförhållanden.

Ole Christian Veiby. Foto: Qnigan

Även Ole Christian Veiby imponerade i VM-premiären i sin comebacksäsong inom rallycross. En tredjeplats och ett raskt kliv upp på pallen!

– Det måste man vara nöjd med. Nu gäller det att fortsätta på samma spår, menar 26-åringen från Kongsvinger.

Veiby har begränsad erfarenhet av banan i Riga, men färsk sådan.

– Jag körde i Nordic där nu i somras. Det är ingen lätt bana, väldigt teknisk och den sliter på bilarna.

Att det är en hektisk tävlingshelg med två race gillar Veiby.

– Bra med mycket körning. Det ger fler möjligheter. Nu får vi se vem som har gjort läxan sin.

Gustav Bergström. Foto: Qnigan

Teamets tredje förare, Gustav Bergström, gör däremot sin debut på Bikernieki.

– Den känns rolig när jag har kört den i simulatorn i alla fall. Sen får vi se hur det blir i verkligheten.

Bergström var aningen missnöjd med sin sjätteplats i premiären, åtminstone direkt efter tävlingen.

– Då var jag rätt besviken, men så här i efterhand var det väl en godkänd debut. Det tog lite för lång tid att hitta rätt pace, men sedan så gick det bra.

Bergström ser framför sig en lite tuffare attityd i helgens tävling.

– Mer attack och sedan försöka sy ihop varven.

Tommy Kristoffersson var däremot nöjd med Gustavs insats i Hell och uppskattar att hans förare också använder insidan av huvudet.

– Jag trodde ärligt inte att Gustav skulle köra så bra som han gjorde och även Ole Christian övertygade på ett mycket positivt sätt. De gör precis det de ska göra och Johan får som vanligt ta ett stort ansvar. Det är honom vi lutar oss emot. För säsongen som helhet handlar det också om att inte bli inblandad i problem, så man måste inte sticka in näsan överallt, avslutar Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-chefen med bra vibrationer om fin poängutdelning även kommande helg.