Offroad

Ekström lanserar ny terrängserie i Sverige – SxS Nordic

En helt ny terrängserie startas upp under hösten. Grundare är motorsportikonen Mattias Ekström och RCX Promotion. I serien tävlar side-by-side-fordon och den första av tre deltävlingar går av stapeln redan nästa helg Hedemora.

RCX Promotion, med Mattias Ekström som ägare och konceptets huvuddrivkraft, lanserar en helt ny terrängserie i Sverige med side-by-side-fordon. Seriens första säsong är designad för fordonen Can-Am Maverick XRS och XRC, med tre deltävlingar under hösten 2022 och vintern 2023.

Foto: SxS Nordic

Första tävlingen körs 22 oktober i Hedemora. Banan är en kombination av rallycrossbana, motocrossbana och en terrängsektion i skogen. Därefter körs två vintertävlingar i Piteå och Sveg under början av 2023. Racingformatet består av individuella starter och de tävlande kör samma sträcka flera gånger. Varje fordon delas av två förare, vilket gör det till en prisvärd sport med tuff konkurrens.

För att delta behöver de tävlande en standard Can-Am Maverick XRS eller XRC, försedda med ett särskilt säkerhets- och racingkit som tagits fram med bland annat en uppgraderad säkerhetsbur, godkända säten och andra nödvändiga säkerhetsåtgärder. Även stötdämparna har fått en mindre uppgradering, för att stå emot långa och tuffa förhållanden på banorna. Utöver tävlingarna kommer både deltagare och gäster få chansen att titta på och testa de senaste terrängfordonen och fyrhjulingarna från Can-Am.

Serien kommer bestå av tre deltävlingar: Hedemora (grus, sand och skogsvägar) 22 oktober, följt av två deltävlingar på snö och is i Piteå 28 januari samt Sveg 18 februari.

– Side-by-side-fordon är riktigt roliga att köra, prisvärda och med stor kapacitet i både terräng och på vägar, säger Mattias Ekström. Så för mig var det ett självklart beslut att dela min passion för racing med de som vill uppleva action, äventyr och känna adrenalinet pumpa. SxS Nordic är en möjlighet för personer med helt olika bakgrund inom motorsport att tävla på lika villkor och mäta sin förmåga i en enhetsklass med standardmaskiner. Både debutanter och erfarna förare är alla välkomna att tävla på samma bana. Vi inleder SxS Nordic med en introduktionssäsong på tre deltävlingar, men planen för framtiden är såklart att expandera. Vi tänker fler tävlingar, nya platser och potentiellt utvecklas till en öppen serie med fordon från flera olika märken.

Foto: SxS Nordic