Rallycross

Mästerlig avslutning av Johan

Johan Kristoffersson avslutade säsongen på allra bästa sätt. Den femfaldige världsmästaren kontrollerade den sista deltävlingen i rallycross-VM och tog sin åttonde seger i år, den 35:e totalt i VM.

– Det här är en seger för alla som har varit delaktiga i det här projektet, säger Johan.

Foto/Photo: Qnigan

Kristoffersson hade sitt på det torra inför säsongsavslutningen av det helelektriska FIA-mästerskapet på Nürburgring. Mästerskapstiteln säkrade han redan i Barcelona.

– När alla duktiga medarbetare i teamet ger mig en så bra bil varje helg så känner jag mig trygg och kan göra min hemläxa. Det blir ett svårslaget koncept, menar Johan, som slutade på 182 poäng, mot 135 för tvåan Timmy Hansen.

Huvuduppdraget under helgen i Tyskland var att försöka hjälpa Ole Christian Veiby till en medalj och Gustav Bergström att bli bästa rookie.

För Veiby lyckades inte uppgiften fullt ut. Han tog sig till final, men slutade där femma och blev därmed också femma totalt i VM på 123 poäng, fyra från bronset.

– Jag hade en bra start och provade verkligen, men det gick inte att ta sig fram från ytterspår. Efter det så såg jag inget i allt damm och med lågt stående sol, förklarar Veiby.

Norrmannen valde ändå att summera återkomsten till rallycross på ett positivt sätt.

– Det har varit en bra säsong, lite otur med en del tekniska problem, men huvuduppgiften var att bidra till att säkra teammästerskapet. Det jobbet gjorde vi.

Det uppdraget var i hamn redan i Spanien. Totalt stannade Volkswagen Dealerteam BAUHAUS på 305 poäng mot 263 för Hansens team.

Gustav Bergström klarade också sin uppgift, att bli årets bästa rookie i VM-serien. Kampen stod mot Klara Andersson och trots att Bergström missade finalen i epilogen så slutade han sexa, fem poäng före Andersson, 107 mot 102.

– Vi var lite off pace hela helgen, men det löste sig ändå, summerar Bergström.

Även Gustav fick jobba från ytterspår, vilket på den korta startsträckan och med den trånga första böjen innebar en plats i bakre ledet.

– Och därifrån såg man inte mycket. Det var sjukt mycket stenskott, säger Bergström, som ändå uppskattade sitt första besök på Nürburgring.

– Fränt att få sladda och åka mycket sidledes och särskilt som det var på Nordschleife.

Teamchefen Tommy Kristoffersson fick denna dag också kliva högst upp på prispallen för att motta förstapriset i teammästerskapet. Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-bossen kunde inte vara annat än stolt.

– Nyckeln har varit det fantastiska lagarbetet. Alla har varit så duktiga, så dedikerade och allt har fungerat så friktionsfritt, från första penndraget till att vi plockar ner all utrustning här på Nürburgring. Den här helgen hade vi dessutom de flesta som har varit inblandade på plats hos oss i depån.

Att VM-säsongen slutade med en seger gjorde därför inte saken sämre.

– Johan är stark och löser sin uppgift. Synd att inte Ole Christian nådde sitt mål med en medalj, men han har gjort det bra under säsongen med flera pallplatser och en viktig insats för teamet, precis som Gustav som blir bästa rookie. Gôtt att vi får avsluta med en vinst!

Och den matintresserade stallchefen hade firandet planerat. Är man i Tyskland äter man…

– En äkta stor och rejäl wienerschnitzel. Det är bokat och klart för hela teamet!

Nästa stora firande blir FIA:s gala i Bologna 9 december.

– Där kommer vi att rulla in Kristoffersson Motorsports hembyggda elbil Volkswagen RX1e bredvid Red Bulls F1-bil och Toyotas WRC-bil. Häftigt!