Racing

Hallman debuterar i formelbil

Jönköpingsföraren Enzo Hallman kommer att lägga ytterligare ett tävlingsprogram till sin agenda under 2024 års racingsäsong när han ansluter till formelbilsserien Formula Nordic.

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication.

Hallman är sedan tidigare klar för start i elektriska touring car-mästerskapet NXT Gen Cup, som den här säsongen blir supportklass till tyska DTM med tävlingar på klassiska banor som Nürburgring och Hockenheim.

För att skaffa sig ytterligare erfarenhet bakom ratten utökar den 16-årige smålänningen alltså nu sin satsning under 2024. Hallman ansluter till den skandinaviska formelbilsklassen Formula Nordic, som bland annat fostrat INDYCAR-stjärnan Linus Lundqvist.

Även Värnamo-bördige Felix Rosenqvist har tävlat i svensk formelbilsracing (mästare 2009) på sin väg mot världstoppen.

– Formula Nordic blir ett perfekt komplement till min satsning på NXT Gen Cup den här säsongen, säger Enzo Hallman. Det är två helt olika typer av bilar; en framhjulsdriven elektrisk touring car kontra en bakhjulsdriven, öppen formelbil. Det innebär att det blir en stor utmaning, men också väldigt utvecklande för mig som förare.

– Formelbil är något jag alltid har velat testa, och nu kommer den här chansen lite tidigare än vi egentligen hade tänkt. Det blir jättekul!

Möjligheten att addera Formula Nordic till årets agenda har öppnat upp sig efter publiceringen av den nya NXT Gen Cup-kalendern. Inga datumkrockar finns nu mellan de båda mästerskapen, vilket ger Hallman en bra chans att samla ytterligare värdefull träningstid bakom ratten.

Formula Nordic har redan avverkat en deltävling, premiären i Anderstorp den 3-4 maj, och Hallman ansluter från och med deltävling två på Gelleråsen i Karlskoga den 1-2 juni.

– Det blir tufft att komma in i en helt ny bil som jag fortfarande inte ens har testat, men ibland måste man ta snabba beslut när en sådan här möjlighet öppnar upp sig, fortsätter Enzo Hallman. Jag vet att de andra förarna i mästerskapet redan är igång och har kört premiären i Anderstorp, så jag kommer in i underläge – men det har jag ingenting emot. För mig är det här i första hand bra träning inför framtiden, men självklart vill jag prestera så bra resultat som möjligt. Det blir kul att se hur vi står oss.

Formula Nordic har officiell JSM-status från Svenska Bilsportförbundet och är landets enda fullfjädrade formelbilsmästerskap. Förutom den kommande deltävlingen på Gelleråsen nästa helg gästar serien under 2024 också Ljungbyhed och Falkenberg, samt norska Rudskogen och Jyllandsringen i Danmark.