Rally

Grahn vann Kolsvarundan

Fem specialsträckor avverkades i Kolsvarundan när de tävlande för Svenska RallyCupen körde årets andra deltävling under lördagen, Kolsva MS föraren Martin Jakobsson var en självklar favorit som också öppnade bäst, men bröt på ss2 med tekniska problem.

Fredrik Grahn / Jonas Magnér körde hem segern totalt i Kolsvarundan. Foto: Johannes Ericsson, emotorsport.se

Andra favoriter som försvann ur tätstriden var Mattias Monelius som tappade flera minuter på ss2 men sedan vann de tre avslutande sträckorna i Toyota GR Yaris, SM-ledaren Kim Nydén var en annan som försvann ur rallyt, hård attack på ss4 stukade hjulupphängningen.

Inför avslutningen såg det ut att bli tvåhjulsdriven seger totalt, publiksträckan på Norsabanan var kvar att köra. Inför var Fredrik Grahn trea, där snabb och tog hand om totalsegern, körde upp sig två placeringar ihop med Jonas Magner i Skoda Fabia R5:an och vinner 0,2 sekund före David Nattsson.

Fredrik Grahn som totalvinnare hade Hannah Jakobsson och Kent Andersson bakom sig i R5-klassen. David Nattsson / Sebastian Johansson i 4wd Övriga hade Mikael Gustafsson och Mikael Holmgren bakom.

André Nygren och Emil Olsson släppte ingen före sig på sträckorna i A-förarnas trimmade 2wd, fem sträcksegrar och nära totalseger. Men tvåan Jonas Björnvad var bara sex sekunder från, som trea Rasmus Pettersson. Bland utmanarna som bröt ses Victor Karlsson som försvann tidigt med tekniska problem.

Fyra olika sträckvinnare i B-klassen, med två snabbaste tider Hugo och Stefan Carlberg, tar segern med fyra sekunder till Tobias Hult. Samma marginal bak till trean Hugo Sääf.

Emil Fällman / Tobias Lindström var snabbast på tre sträckor för C-förarna, målgång 12,9 sekunder före Alex Wikvist. Gotlänningen Alexander Nordahl i Ford Fiesta St slutar trea.

Roger Berglund / Andreas Haraldsson vann två av fem sträckor i Appendix K – tog segern i klassen med 11 sekunder. Henrik Gustavsson vann också två sträckor men slutar trea, 0,7 sekunder bakom tvåan Kjell Fransson. För bilar tillverkade fram till -71 vann Mats Henningson / Ulf Pettersson före Folke Åkerblom.

Daniel Suvala satte högt tempot från start i grupp F A/B-förare, mot slutat började Oscar Östlund och Elliot Sjögren plocka tillbaka lite tid. Vid slutmålet står Suvala och Patrik Johansson som vinnare 6,6 sekunder före Östlund och 13 sekunder till Sjögren.

För C-förarna satte Hugo Landin / Jesper Nilsson tre raka sträcksegrar och byggde upp en ledning inför avslutningen. Fortsatte som tvåa genom sträckorna och tar segern nio sekunder före Isak Jurå, trea Max Lindholm.

Linus Erixon / Mikael Nilsson i Volvo 940 var ett vinnande koncept för grupp E A/B-förare, de vann samtliga sträckor och körde publikfriande. Segermarginal på 1:10 minut till Tobias Pettersson, som trea Daniel Marginean. För C-förare tog Per Westerberg / Marina Andersson segern före Linnea Winqvist.

Ungdomsrally sist i fältet hade högt tempo, andra raka segern för William Israels / Rasmus Brunnkvist som satte två sträckvinster direkt. Till mål är Lima MS åkaren i VW Polo 46 sekunder före Linus Gustafsson Thor, punktering för Maximus Joge på ss4 gav tidstapp, slutar trea.

Hugo Landin / Jesper Nilsson tog andra raka segern i grupp F C-förare. Foto: Johannes Ericsson, emotorsport.se