Rally

Stabil rallyinsats av Kristoffersson

Rallycomeback i ett av världens snabbaste rallyn. Det skötte Johan Kristoffersson med bravur.

– Så otroligt snabba sträckor. Jag har ju kört rally tidigare, men det här är den snabbaste tävlingen tillsammans med VM i Finland, säger Kristoffersson, som slutade elva i Bauhaus Royal Rally of Scandinavia, endast en halv sekund från topp tio. Med beröm godkänt utifrån förutsättningarna!

Foto: Mats Birkelund

Med fokus på kommande rallycross-VM var det mest som en fin gest till trogna sponsorn Bauhaus som Kristoffersson kom till start i EM-rallyt hemma i Värmland. Därmed blev det också en återförening med co-drivern Stig Rune Skjaermoen, vilken han körde hela SM-serien tillsammans med 2019.

I Kristoffersson Motorsports VW Polo GTI R5 inledde den svensk-norska duon i torsdagskvällens första sträcka runt Bauhaus-varuhuset vid Välsviken i Karlstad, en kort sträcka med lite grus och en hel del asfalt.

– Det var väl där jag skulle ha kunnat matcha de bästa, men tyvärr så torkade det upp efter att jag hade kört. Jag var ändå snabbast på asfalten, konstaterar Johan.

När fredagens sträckor drog igång var det dags för den riktiga fartfesten. Den höll på att ta slut direkt för Kristoffersson/Skjaermoen.

– Ja, i första sväng på SS2 hade vi ett moment, men det är sånt som är vardagsmat för de som håller på med det här på heltid.

Allt eftersom hittade Johan tempot och började komma tillbaka till sina gamla rallytakter. Tyvärr blev det ett avbrott i avancemanget efter en punktering på sträckan vid Colin’s crest, ett efterföljande problem med en styrväxel och ett tidstapp på närmare en minut. Otur…

– Det kan man tycka, men det var bara jag som fick punktering där, så det handlar nog snarare om erfarenhet, att placera bilen rätt på vägen för att undvika sådant.

Inför lördagens sträckor tryckte Kristoffersson och Skjaermoen igång sin gamla paradlåt Genesarets sjö med Kjell Höglund för att komma i rätt stämning. Farten höjdes.

– Det gick riktigt bra på sista etappen. Jag hängde med bättre och hittade rytmen.

Några sekunders tidstapp blev det dock efter ett besök i en trädgård.

– På exakt samma ställe som Ole Christian var inne och vände förra året, säger Johan och minns stallkompisen Veibys äventyr.

På tävlingens sista sträcka gjorde Kristoffersson en riktigt bra tid, noterade en sjätteplats och var endast en halv sekund från att hämta in rumänen Simone Tempestini på tionde plats.

– Det var ju synd. Det är inte ofta man har som mål att ta sig in på topp tio.

Vinnarvane Kristoffersson fick den här gången acceptera att han inte hade förutsättningar att matcha de allra bästa, med segrande Oliver Solberg i spetsen.

– Det är bara att ödmjukt konstatera hur oerhört mycket som krävs för att man ska kunna hantera alla noter i de här farterna.

Men med endast någon enstaka testdag i ryggen inför EM-rallyt skötte ändå Kristoffersson och Skjaermoen sitt jobb alldeles utmärkt, vilket också teamchefen Tommy Kristoffersson instämde i:

– Det är med skräckblandad förtjusning man tar sig an ett sånt här uppdrag, men både Johan och Stig Rune har hanterat det mycket proffsigt, liksom mekarna som fick jobba hårt på kort tid för att vi skulle kunna komma till start. Riktigt, riktigt bra!

Foto: Mats Birkelund