Rallycross

KMS dubblar laguppställningen till Höljes – med elektriska utmanare

Kristoffersson Motorsport spetsar till premiären i rallycross-VM genom att slänga in ytterligare ett par intressanta kort i leken. Gustav Bergström och Sondre Evjen kommer att ratta teamets båda vassa Volkswagen RX1e med eldrift runt den legendariska Höljes-banan.

– Mitt mål har hela tiden varit att vi ska komma till start med fyra bilar i Höljes och nu är vi där, säger nöjde KMS-chefen Tommy Kristoffersson.

Sedan tidigare är det klart att det Arvika-baserade teamet lanserar sina två nybyggda VW Polo KMS 601 RX med förbränningsmotorer. Världsmästar-duon Johan Kristoffersson och Ole Christian Veiby utgör den givna laguppställningen för KMS – HORSE Powertrain. Men nu får de en tuff utmaning – inifrån det egna teamet, som alltså dubblar laguppställningen till den svenska VM-deltävlingen.

– Kanonbra att vi i bistra tider kan göra en sådan satsning. Vi är otroligt stolta att kunna erbjuda publiken det här, inte minst med tanke på den enorma utmaning vi har haft inför den här säsongen, den krokigaste vägen någonsin under mina år inom motorsport, säger Kristoffersson.

Sondre Evjen och Gustav Bergström

I Kristoffersson Motorsports namn gör såväl Gustav Bergström som Sondre Evjen comeback i Höljes.

– Det är ju den platsen man helst vill resa till om man ska tävla i motorsport, säger Evjen, som får debutera i en elbil, en debut som på sitt sätt är ett år försenad.

Under förra årets VM skulle Sondre ha kört en av elbilarna på Lydden Hill, men den förödande branden satte stopp för allt tävlande.

– Det blev bara en lång väntan i tre dagar, säger Evjen.

En väntan som nu har förlängts till ett år, men i Höljes nästa helg ska det ske!

– Det är klart man blir lite nervös nu när allt är klart. Det är en ny bil för mig och en svår bana, men jag hoppas mycket på testdagarna i början på veckan, säger Evjen, som inte har kört rallycross sedan RallyX i Grenland i augusti.

– Det blir som att starta på nytt för min del, men det ska bli intressant. Elbilarna var riktigt snabba förra året. Jag hoppas på jämn och tuff racing i kampen mot förbränningsmotorerna.

Finns en fortsättning efter Höljes i siktet?

– Det vet vi inte. Sporten är dyr och det är alltid en utmaning att få ihop ett paket, men jag skulle förstås inte ha något emot det. Om man prövar en sån här grej vill man alltid ha mer.

Tommy Kristoffersson tycker att Evjen mycket väl förtjänar sin start i VM-premiären.

– Det blev ju pannkaka av allt på Lydden. Därför har vi känt att så fort det blir en möjlighet är det inte mer än rätt att Sondre får köra.

En kortsiktig och en långsiktig målsättning finns att förhålla sig till.

– Sondre är en förare som har växt sedan han kom till oss första gången. Vi vet inte riktigt var vi står så här i början på säsongen. Där kan Sondre komma in som en viktig lagspelare. På sikt ser jag honom definitivt som en förare för fortsatt jobb i en växande VM-serie.

Gustav Bergström körde inledningen av förra årets VM-säsong i elbilen – Portugal, Norge och Sverige – men klev sedan av för andra uppdrag. Nu alltså tillbaka där han avrundade senast – i Höljes.

– Det är typ min hemmabana, en av de bästa banor som finns!

För Bergström blir det tillbaka till en bana med grusinslag, efter att ha tillbringat säsongen hittills på asfalt i Carrera Cup Scandinavia och GT Open.

– Det har varit en tuff start på säsongen i Carrera, men de gånger jag har kommit i mål har jag varit topp fem. I GT Open har det gått mycket bättre, med två pallplatser hittills.

Bergström har på ett förtjänstfullt sätt visat upp sig på den europeiska scenen, senast på Hungaroring i Budapest, där han slutade tvåa i team med Nico Menzel.

– Konkurrensen i den serien kan inte bli hårdare. Halva griden är fabriksförare, men banorna nere i Europa är snabbare och passar mig bra, berättar Bergström.

Fylld med självförtroende åker han till Nordvärmland för att tampas med världseliten i rallycross.

– De andra håller ju på med det här på heltid, men jag får väl åka dit och bara köra ifrån dem helt enkelt.

Den interna kampen inom teamet ser han som en extra inspiration.

– Jag ser mest fram emot att mäta mig med Ole Christian och Johan. Det ska bli intressant. Jag har inte sett de nya bensinbilarna in action än, men Johan brukar ju vara snabb oavsett vad han sätter sig i, så jag skulle inte bli förvånad om han står högst upp på pallen.

Själv siktar han också högt – till slutuppgörelsen.

– Jag åker inte dit för något annat än att ta mig till final!

Den förmågan har Bergström, anser teamchef Kristoffersson.

– Jag har sagt hela tiden att hans största kapacitet finns inom rallycross. Nu har han tagit stora kliv i racing också och det ska bli spännande att se hur han kan applicera det på rallycross, säger Tommy som önskar att KMS fyrfaldiga bidrag till startfältet ska inspirera till att locka storpubliken till Höljes.

– Det kommer att bli en händelserik helg. Hoppas verkligen att vi får en folkfest med stor underhållning.