Racing

Brink leder STCC efter dubbelseger

Tobias Brink har tagit över SM-ledningen efter en fullpott på Ljungbyheds Motorbana som stod värd för årets andra STCC-helg som lockade 7200 åskådare över två dagar – ett nytt publikrekord för den skånska banan. Brink Motorsport-föraren säkrade två pole positions, två segrar och lämnar Ljungbyhed med två poängs leadning över regerande mästaren Robert Dahlgren.

Foto: Anders Helgesson/STCC

– En riktig panghelg, vi har maxat alla poäng man kan ta. Det var två riktigt svettiga race och jag försökte bara fokusera på mitt race medan det såg kaotiskt ut i backspegeln. Det är alltid härligt att leverera på hemmaplan, teamet har levererat och vi har en väldigt snabb bil just nu, säger Tobias Brink.

CUPRA Sweden – PWR-föraren Robert Dahlgren hade en blandad helg med topp tre i båda kvalen, en andraplats i första tävlingen medan han tappade till en sjätteplats i den andra tävlingen på grund av en startkrasch.

– Första tävlingen var riktigt rolig med mycket kontakt och en skön pallplats. Det andra racet var väldigt stökigt, jag trycke på push-to-pass i starten och satsade på att runda Tobias Brink i första kurvan. Men jag fick en smäll på höger bakhjul, efter det så handlade allt om att rädda poäng. Vi hade velat haft mer poäng med oss från Ljungbyhed, men utifrån var vi var efter försäsongen så var detta ett okej resultat, säger Robert Dahlgren.

Foto: Anders Helgesson/STCC

Tesla-föraren Mikael Karlsson var näst bästa poängplockare i Ljungbyhed och har klättrat till tredje plats i mästerskapet, sju poäng från ledning efter en tredjeplats i första tävlingen och en andraplats i den andra tävlingen.

– Jag fick en bra uppkörning i första tävlingen och använde push-to-pass bra. Tyvärr fick jag ett tidstillägg för att jag körde på floppies och tappade andraplatsen. Men totalt sett en bra helg med bra poäng för mig och hela teamet, säger Mikael Karlsson.

Båda tävlingarna bjöd på dramatik och speciellt starten av andra tävlingen där en krasch eliminerade tre förare.

Månz Thalin bromsade för sent i första kurvan och körde på Alexander Graff där båda tog en tur över gräset.

Axel Bengtsson bromsade även han för sent in i första kurvan och körde på Mikael Karlsson som i sin tur snurrade Robert Dahlgren.

Månz Thalin och Axel Bengtsson fick en bestraffning på fem sekunder vardera för incidenterna.

Dramatiken fortsatte i andra kurvan när Micke Bern slog ihop med Jimmy Eriksson och Linus Ohlsson, en incident som resulterade i en bruten tävling för trion och en omstart för fältet bakom säkerhetsbilen.

Största vinnaren av den incidenten var STCC-debutanten Jonathan Engström, son till erfarne STCC-föraren Tomas Engström, som undvek kaoset och säkrade en imponerande tredjeplats.

– En riktigt bra debut, det var precis detta jag drömde om inför helgen. Jag har ju kollat på många STCC-tävlingar sedan tidigare när farsan tävlade, jag vet att det händer saker i starten. Jag låg lite lågt i starten, kunde sedan förvalta min tredjeplats och det blev riktigt bra, säger Jonathan Engström.

Tobias Brink leder förarmästerskapet på 78 poäng, två poäng framför Robert Dahlgren och sju poäng framför teamkollega Mikael Karlsson.

Jimmy Eriksson, som ledde mästerskapet inför helgen, hade två tuffa tävlingar där han tappade ner till nionde plats i första tävlingen efter en incident med Tobias Brink i kampen om ledningen och en bruten andra tävling. Tesla-föraren tappar ner till fjärde plats i mästerskapet, 23 poäng från ledning.

I teammästerskapet leder Brink Motorsport fortsatt, 65 poäng framför CUPRA Sweden – PWR medan Exion Racing Volkswagen är trea, 107 poäng bakom.

Foto: Anders Helgesson/STCC