Rallycross

”The battle of technologies” i Höljes

Höljes-helg, The Magic Weekend, och äntligen VM-premiär i rallycross! Dessutom med “The battle of technologies”, den nya kampen mellan förbränningsmotorer och eldrift.

– Intressant med en hel racehelg som kanske sätter tonen för resten av säsongen, en fingervisning om vad vi kan förvänta oss, säger regerande världsmästaren Johan Kristoffersson i KMS.

En första indikation gav två dagars test på Höljes-banan under måndag och tisdag. Snabbast? Johan Kristoffersson – precis som vanligt alltså, trots extra vikt i den nybyggda VW Polo KMS 601 RX.

– Jag är väldigt förvånad att vi var så snabba. Det är så många nya saker att jobba med på våra nybyggda bilar men vi är längre fram än jag trodde att vi skulle vara redan.

Totalt sett var det mycket jämna resultat under testvarven, vilket ger en signal om att det kommer att bli tät och tuff racing under kommande helg.

– Vi tävlar med en ny typ av däck i år och det gäller att förstå sig på det så fort som möjligt. Även om jag var snabbast de här dagarna så tror jag att de andra har stor potential för utveckling.

Ett viktigt moment blir förstås – precis som alltid i rallycross – starterna, där elbilarna spås ha en viss fördel. Det momentet har inte testats bil-mot-bil ännu.

– Det är med skräckblandad förtjusning man ställer sig på startlinjen för den första starten. Det är så många andra faktorer än att bara vara snabb på ett enskilt varv som kommer till under en racehelg. Förutom starterna så är det också tillbaka till den viktiga jokerstrategin och mycket annat, påpekar Johan Kristoffersson.

Teamkamraten Ole Christian Veiby imponerade också under testdagarna. Under tisdagen var Johan snabbast med Ole Christian som tvåa. Positiva signaler under många störningsfria rundor.

– Det blev en antal varv, även om jag gärna hade kört några till. Men vi har fått en hel del bra svar och har koll på det mesta. Det finns potential i bilen, säger Veiby.

Även Ole Christian är överraskad över teamets tidiga leverans.

– Det var väl inte riktigt det vi förväntade oss, men test är test. Nu ska vi starta vid sidan av elbilen också. Då får vi se hur det går.

Teamchef Tommy Kristoffersson instämmer i den positiva kören från testdagarna.

– Över förväntan. Jag är överraskad, trodde inte vi skulle vara så bra med, men sedan får vi se hur det blir när aspekten med starterna kommer med. Där är jag lite orolig för vår del.

Imponerad är också Tommy över att teamet kommer till start med fyra bilar i Höljes. Förutom Johan och Ole Christian i ICE-bilarna, även Sondre Evjen och Gustav Bergström i teamets elbilar Volkswagen RX1e, tävlande i Kristoffersson Motorsports namn.

– Snudd på världsrekord att lyckas få fyra bilar till start på så kort tid. Det är en heroisk insats av teamet, ett outstanding jobb av alla inblandade. Jag är otroligt stolt, säger Tommy.