Racing

Suenson och Skatteboe vinnare i Aquila Formula 1000

När den fjärde deltävlingen i årets Aquila Formula 1000 avgjordes tillsammans med STCC på skånska Ljungbyhed var det händelserikt och extremt tight i resultatlistan. Hela 7200 åskådare följde tävlingshelgen över två dagar. Aquila Formula 1000, Nordens främsta instegsserie i formelbilsracing, körde för första gången tillsammans med svensk racings kungaklass STCC när man gästade Airport Race på Ljungbyheds Motorbana i helgen.

Suenson och Skatteboe i bredd, skuggade av Viktor Karlsson. Foto: Bengt-Åce Gustavsson, Racefoto.se

I Seniormästerskapet var det åter den regerande mästaren Kevin Suenson som blev bästa poängplockare. Dansken utmanades hårt under helgen av Andreas Skatteboe, som blev vinnare av det första racet före Suenson. Kevin kontrade med att vinna race två, och han leder nu mästerskapet med 77 poäng.

– Det var en svår helg med intensiva fighter och avåkningar. I det tredje racet fick den stora publiken se Aquila Formula 1000 från seriens bästa sida. Teamet har gjort ett bra jobb med bilen, och jag är glad att vi lyckades plocka mest poäng i helgen, säger Kevin Suenson.

– En bra helg poängmässigt. Jag vann det första racet efter en bestraffning. Det är inte så man vill vinna, men det är sånt som händer. Vi hade ett bra race två som gav oss en tredjeplats, men gjorde en miss med däcktrycket i race tre som gjorde att vi tappade mycket på slutet, säger Andreas Skatteboe.

Storpubliken på Ljungbyhed fick se extremt tighta race i Aquila Formula 1000 under lördagen. I race två gick topp tre i mål inom en halv sekund, och i det tredje racet var det knappa 0,4 sekunder mellan ettan och tvåan.

I Juniormästerskapet fick Viktor Karlsson revanch efter några tuffare helger, och blev bästa poängplockare i Ljungbyhed. Viktor korsade mållinjen som vinnare i race ett, men blev sexa efter en bestraffning. Karlsson följde upp det med två pallplatser, och klättrade till en andraplats i mästerskapstabellen.

– Helgen gick riktigt bra, även om jag blev av med min första vinst i race ett för att jag fick 10 sekunder tidstillägg. Men annars en riktigt bra helg, och jag känner att jag är med och slåss om segern nu, säger Viktor Karlsson.

Mästerskapsledaren Richard Olson var riktigt stark i Ljungbyhed. Olson inledde helgen med att ta Pole Position med 13-hundradelar före Kevin Suenson. I ett dramatiskt första race var Richard en av totalt fem bilar som tvingades bryta, men Olson räddade upp viktiga mästerskapspoäng med en seger i det sista racet. Därmed leder Richard fortsatt Juniormästerskapet 63 poäng före Viktor Karlsson.

– Helgen började starkt med pole position, men ett förarmisstag i race ett gjorde att jag var tvungen att bryta och starta sist i race två. Där körde jag upp mig från tolfte ruta till fyra i mål med bra speed. Sista racet körde jag upp mig och vann. En bra återhämtning, men jag borde inte ha hamnat i den situationen från början, säger Richard Olson.

Alex Gustafsson hade en tuff helg med kollisioner och tekniska problem, Alex tog en andraplats i race tre, och är trea i tabellen inför fortsättningen. Oscar Mellstig närmade sig Gustafsson i tabellen efter att ha tagit en tredjeplats i race ett före bland annat Karl Svensson och Fredrik Lindholm. Christian Lovén hade också en bra helg som femte bästa poängplockare bland juniorerna.

Tuffare var det för William Isaksson, Louise Larsson, Pete Norbäck, Mattheo Bordes, Kevin Rydell och Embla Larsson, som alla fick bryta race under helgen.