Rallycross

Dubbel pallplats för Andersson och Grönholm i Höljes

CE Dealer Team stod för sin bästa säsongsstart någonsin i Rallycross-VM. I premiären i Höljes tog både Klara Andersson och Niclas Grönholm varsin pallplats under helgen, vilket placerar teamet på andra plats i den totala ställningen.

Klara ANDERSSON of CE Dealer Team celebrates during the FIA World Rallycross Championship in Holjes, Sweden on July 06,2024 // @World / Red Bull Content Pool // SI202407060684 // Usage for editorial use only //

Tävlingshelgen i Höljes innebar även premiär för det nya konceptet ’Battle of Technologies’, där helelektriska RX1e-bilar tävlar mot hållbart drivna bilar med förbränningsmotorer. Mer än 25 500 åskådare såg händelserna på plats i Höljes.

Den svenska rallycross-stjärnan Klara Andersson skrev historia redan 2022 när CE Dealer Team-föraren blev den första kvinnan att stå på prispallen i en FIA World RX-tävling. 24-åringen skrev återigen historia under helgen när hon säkrade en andraplats i lördagens premiär i sitt hemmarace i Höljes, vilket också markerar det hittills bästa resultatet någonsin för en kvinnlig förare i ett VM.

– Det har varit en rolig, givande och lärorik säsongsinledning. Jag är otroligt stolt över lördagen, jag har aldrig känt mig så här stark i världsmästerskapet. Allt föll på plats i bilen och jag kände mig snabb redan från första träningen. Jag saknade lite erfarenhet på det blöta underlaget igår för att slåss om topplaceringarna, men jag är ändå nöjd överlag och framför allt över teamets prestation. Det ser ut som att vi står inför en mycket tuff och spännande säsong, säger Klara Andersson.

Den finske sjufaldige World RX-tävlingsvinnaren Niclas Grönholm visade starka takter på öppningsdagen, men hindrades från att nå finalen på grund av olyckliga omständigheter på banan. I söndags tog det finska esset revansch genom att ta sin första pallplats för säsongen med en fin andraplats.

– Lördagen var såklart en besvikelse eftersom farten var där för att slåss om segern och de saker som inträffade var utom min kontroll. Gårdagens andraplats var det bästa vi kunde önska oss, då vi inte hade någon chans att slåss om segern, så jag är nöjd med poängen. Vi ligger lite efter poängmässigt nu, men det är tidigt på säsongen och vi ska försöka täppa till det gapet steg för steg, säger Niclas Grönholm.

I förarmästerskapet delar Niclas Grönholm och Klara Andersson andraplatsen efter den sexfaldige världsmästaren och helgens suverän Johan Kristoffersson.