Racing

Johan Kristoffersson säkrar STCC-guldet 2018 efter jämnaste säsongen någonsin

Volkswagen Dealer Team Bauhaus-föraren Johan Kristoffersson säkrade STCC-guldet 2018 efter den jämnaste säsongen någonsin med åtta segrare på 12 tävlingar. Allt avgjordes under en rafflande finalhelg på Mantorp Park där huvudrivalen Robert Dahlgren tvingades bryta den absolut sista tävlingen, hans första brutna tävling på hela säsongen.

– Den här dagen blev precis den jag hoppades på. Att bli mästare för andra gången känns otroligt bra och extra kul att titeln inte avgörs bakom ett skrivbord med diskvalificeringar. Ett oerhört stort tack till teamet som har gjort ett fantastiskt jobb med bilen, säger Johan Kristoffersson.

Kristoffersson gjorde en imponerande uppkörning i första tävlingen där han tog sig från sjunde plats till sin tredje raka seger medan titelrivalen Dahlgren blev trea från tredje startruta.

Bara tre poäng skiljde de båda inför årets absolut sista tävling som inleddes dramatiskt med en regnskur sekunderna innan start. När väl starten gick var kampen mellan Kristoffersson och Dahlgren hård. Dock tog titelhoppet abrupt slut för Dahlgren när växellådan gick sönder.

– Otroligt tråkigt för alla i teamet som har jobbat så hårt. Jag ville vinna mästerskapet. Vi har gjort ett bra jobb hela året men vi hade lite för mycket oflyt i slutet av säsongen. Bilen kändes bättre och bättre i sista tävlingen och jag såg fram emot att utmana Johan, tyvärr fick jag inte chansen, säger Robert Dahlgren.

Finalen på Mantorp Park inleddes kaotiskt när stormen Knud slog till under kvalet vars andra pass tvingades strykas på grund av hårda vindar, störtregn och åska.

Lestrup Racing Team-föraren Andreas Wernersson startade första tävlingen från pole position men fick se sig slagen av Kristoffersson som var snabbast av samtliga i startfältet.

Det blev dramatiskt mellan Dahlgren och trefaldiga STCC-mästaren Fredrik Ekblom som slog samman i kampen om tredjeplatsen. WestCoast Racing-föraren tog sig förbi Dahlgren men fick en bestraffning som flyttade ned honom till fjärde plats bakom Wernersson som blev tvåa och Dahlgren som blev trea.

Brink Motorsport-föraren Tobias Brink startade från pole position i andra tävlingen och var helt överlägsen. Audi RS 3 LMS-föraren ledde tävlingen från start till mål och korsade mållinjen tre sekunder framför PWR Racing – SEAT Dealer Team-föraren Daniel Haglöf på andra plats.

Hemmaföraren Mattias Andersson säkrade tredjeplatsen för Honda Racing Sweden efter en tuff kamp med Kristoffersson, Haglöf och Wernersson. Kristoffersson utmanade Andersson och de båda slog samman med resultatet att Andersson tvingades av banan. Volkswagen-föraren släppte dock snabbt tillbaka Andersson samtidigt som Haglöf smet förbi.

Även Volkswagen-kollegan Wernersson tog sig förbi till fjärde plats medan den nykrönta mästaren Kristoffersson körde i mål som femma.

Kristoffersson säkrade STCC-titeln 2018 med 13 poäng över Dahlgren som tog hand om silvermedaljen framför teamkollega Haglöf som tog hand om bronsmedaljen, hans hittills bästa totalplacering i STCC.

Wernersson säkrade fjärdeplatsen i mästerskapet, 35 poäng från Kristoffersson, medan Cupra-föraren Philip Morin tog hand om såväl femteplatsen som JTCC-guldet framför Volkswagen-föraren Hugo Nerman.

– Det känns extremt skönt att ta JTCC-titeln. Den här säsongen har varit lite blandad. Jag har haft bra fart med flest pole positions av alla men haft strul med punkteringar och inte tagit tillräckligt med poäng. Men tack vare teamets enastående jobb hela säsongen och grymma teamkamrater så lyckades vi ta JTCC-guldet, det var helt klart målet för finalhelgen, säger Morin.

SEAT Dealer Team – PWR Racing säkrade guldet i teammästerskapet redan under föregående tävling med 358 poäng medan Volkswagen Dealer Team Bauhaus tog silvret på 239 poäng och Lestrup Racing Team bronset på 196 poäng.

– Jag sa till teamet innan tävlingen att oavsett om vi får en förartitel eller inte så är det vår bästa säsong någonsin. Allt kan hända under en finalhelg och det gjorde det verkligen i år med orkanvindar och allt möjligt. Johan Kristoffersson är en otroligt duktig chaufför och Kristoffersson Motorsport har varit med i STCC-toppen oerhört många år. Vi har haft tuffa motståndare. Oavsett så kommer vi att komma tillbaka starkare nästa år, säger Daniel Haglöf, förare och delägare i PWR Racing.

Kristoffersson ansluter en exklusiv skara av STCC-mästare som har mer än en titel i form av legendarer som Richard Göransson (5 titlar), Thed Björk (4 titlar), Fredrik Ekblom (3 titlar) och Jan ”Flash” Nilsson (2 titlar).

Mantorp Park, 2018-09-22, STCC heat 1, Johan Kristoffersson, VW, Foto: MIcke Fransson/teambild.se