Rally

Petter Solberg kör Royal Rally of Scandinavia

Den norska världsstjärnan Petter Solberg plockar ner hjälmen från hyllan. När EM-rallyt BAUHAUS Royal Rally of Scandinavia avgörs i Karlstad och Värmland den 13 till 15 juni står den tidigare världsmästaren åter på startlinjen i högsta klassen.

Petter Solberg vid förra årets invigning av rallyt. Foto: Fredrik Karlsson / SolstaFoto

Tillsammans med den rutinerade kartläsaren Jonas Andersson från Arvika kommer Solberg att köra sitt första internationella rally på nästan fem år. Han kommer till start i samma Volkswagen Polo R5 som sonen Oliver Solberg vann tävlingen med förra året.

– Den ropade på mig… varje gång jag var i verkstaden, sa bilen till mig att använda den! Det kan man inte ignorera, säger Petter Solberg.

– Ni känner mig, ni känner den här familjen – rally är allt för oss. Förra året tog jag med min mamma på en åktur i min Citroën C4 WRC på några sträckor i Royal Rally of Scandinavia. Det var trevligt, men Oliver hade allt roligt och vann rallyt.

Petter har under sin karriär gått under smeknamnet ”Mr Hollywood”, och han utlovar en show i de värmländska skogarna när han åter sätter sig bakom ratten.

– Detta handlar om att njuta. Prioriteten är att köra bilen – den allra första Polo R5 som tillverkats, chassinummer ett – att skapa leenden och ge något till alla rallyfans från Sverige och Norge, och för dem som tittar på ERC från hela världen. Jag åker inte dit för att försöka vinna, det är för showen och för att njuta av körningen.

Med bas i Torsby var rallyt alldeles för nära för att Petter skulle stå emot lockelsen att komma tillbaka.

– Jag vill också ha lite av det roliga. Rallyt är väldigt nära för oss, vi har många vänner och familj i närheten och självklart har vi med oss Monster Energy, Pirelli och Castrol. Vi tar vår [Volkswagen] Polo och gör det här tillsammans, säger Petter och avslutar:

– Jag är så exalterad. Comebacken är på!

BAUHAUS Royal Rally of Scandinavia ser fram emot att välkomna tillbaka en av rallyvärldens största stjärnor.

– Att Petter gör comeback i högsta klassen är en dröm för oss. Detta eldar på intresset och jag hoppas alla rallyfans i både Sverige, Norge och övriga världen nu tar chansen och kommer hit – den här sommarens rallyfestival vill man inte missa, säger Glenn Olsson vd för BAUHAUS Royal Rally of Scandinavia.

I år kommer Petter köra den VW Polo som Oliver vann tävlingen i 2023. Foto: Fredrik Karlsson / SolstaFoto