Rally

Internationellt meriterat startfält när Rally-SM kommer till Uppland

Den 31 maj till 1 juni körs den fjärde deltävlingen i årets Rally-SM, när mästerskapet för första gången kommer till Tierp genom Rally Uppland. Närmare 80 bilar kommer till start i SM-klasserna, med stora internationella meriter.

Klassen Internationella 4WD leds av Hudiksvallsföraren Patrik Flodin, efter att ha vunnit de senaste två SM-deltävlingarna. Flodin och SM-tvåan Dennis Rådström står båda på startlinjen i Tierp för att fortsätta kampen om SM-guldet i varsin VW Polo R5. Båda har medaljer på VM-nivå sedan tidigare.

Den tidigare juniorvärldsmästaren Tom Kristensson är ny trea i klassen efter att ha slutat tvåa i Nyköping förra helgen. Fredrik Åhlin tappade pallplatsen till Kristensson efter sina tekniska problem i Nyköping och söker revansch i Uppland. Totalt ser vi 11 bilar på startlinjen i Internationella 4WD i Rally Uppland.

I den tvåhjulsdrivna klassen kommer två aktuella EM-förare till start i Tierp. Mille Johansson från Katrineholm leder Junior-EM efter att ha vunnit senaste deltävlingen på Kanarieöarna, och kör Rally Uppland som träning inför nästa EM-deltävling som körs i Värmland i mitten av juni. Samma sak gör Calle Carlberg från Nässjö, som slutade tvåa bakom Mille på Kanarieöarna.

PG Andersson & Anders Fredriksson. Foto: Niklas Falk/Svensk Bilsport.

Den dubbla juniorvärldsmästaren PG Andersson vann senaste deltävlingen i 2WD i Nyköping och tog därmed ledningen i SM-tabellen. Han och kartläsaren Anders Fredriksson gör sin andra start för året i Drive VXO Motorsports nybyggda BMW 1M i Tierp. Här fortsätter även guldkampen med junioren Patrik Hallberg, som bröt i Nyköping. 39 bilar tävlar i klassen 2WD i Rally Uppland.

I Nationella 4WD fortsätter kampen om SM-guldet mellan Kim Nydén från Lindesberg och Oskar Sundell från Sandviken. Båda har varsin seger så här långt i år. Av 15 bilar i klassen kommer tre från andra länder, med Österrike, Finland och Kroatien representerade.

Standardklassen mönstrar årets största startfält med över 10 bilar i Tierp. SM-ledare är Andreas Hovind från Enköping, men Johan Pettersson från Skillingaryd jagar bakom med två raka segrar.

Rally Uppland avgörs den 31 maj till 1 juni med bas på Tierp Arena. På fredagen körs två sträckor med ytterligare sju under lördagen. Sista sträckan, Power Stage, avgörs inne på arenan med goda möjligheter för publiken att se avslutningen.

– Förberedelserna rullar på perfekt, vi är i fas, säger tävlingsledaren Niklas Brodin. Det ska bli fantastiskt att få ha en SM-deltävling här i norra Uppland. Jag skulle säga att det är världsklass på sträckorna, så förarna och kartläsarna har verkligen något att se fram emot.