Racing

Världsmästare klar för STCC

Gokart-världsmästaren Viktor Gustavsson har skrivit på för Exion Racing och kommer att köra en av teamets tre Volkswagen ID.3 i STCC 2024.

Foto: STCC/Oscar Malmlund

– Det ska bli en oerhört spännande utmaning att göra debut i STCC när det blir elektriskt tillsammans med Exion Racing, speciellt då detta mer eller mindre blir min racingdebut då jag bara kört tre racedagar i bil hittills, säger Viktor Gustavsson.

20-åringen säkrade världsmästartiteln i KZ gokart 2022 och blev då den yngste föraren att ta titeln efter Max Verstappen. Förra året slutade han på andraplatsen i mästerskapet och gjorde samtidigt banracingdebut i Porsche Sprint Challenge.

– Vi kan inte annat än vara oerhört glada över att få en så ung och lovande talang som Viktor Gustavsson med oss i teamet. Hans resultat i gokart är i världsklass och han kommer att vara en nyckeldel i vår satsning. Det är givetvis mycket som är nytt för såväl oss som Viktor, men vi kommer att jobba nära ihop för att han ska växa och utvecklas som förare tillsammans med oss, säger Kevin Engman, teamchef för Exion Racing.

Viktor Gustavsson körde sina absolut första varv i Exion Racings Volkswagen ID.3 under de officiella testdagarna på Mantorp Park förra helgen där han satte sjunde snabbaste tid.

– Det gick mycket bättre än vad jag förväntat mig, bilen är jäkligt rolig att köra. Den är relativt lik en gokart med mycket fartkänsla, säger Viktor Gustavsson.

– Det tog inte så lång tid att komma in i körningen på Mantorp och känslan är bra. Vi får se detta som ett första läroår, men sen känner jag ju mig själv och vet att man alltid försöker att vinna. Sedan saknar jag erfarenhet jämfört med konkurrenterna, så det kommer inte att bli lätt samtidigt som det kommer att bli desto roligare om man tar segrar då man vet att man gjort det bra.

Nästa gång Viktor Gustavsson kommer att sitta bakom ratten på sin Volkswagen är under det andra officiella testet på Ljungbyheds Motorbana den 21-22 maj.

– Jag ser verkligen fram emot att få fler dagar i bilen och jobba vidare med teamet. Det gäller att jobba på och så ska vi nog kunna vara med där uppe i toppen, säger Viktor Gustavsson.