Racing

Porsche-debuten avklarad för Adestam

Elias Adestam närmade sig den etablerade toppen pass för pass i sin debut i Porsche Carrera Cup Scandinavia och tog målflagg mitt i fältet i helgens två race på Scandinavian Raceway i Anderstorp.

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication.

18-årige Adestam gick in i helgens stora premiär för den prestigefyllda racingserien med knappa förberedelser i ryggen, där han bara hunnit med ett 15-tal varv bakom ratten i sin Porsche 911 GT3 Cup inför säsongsstart.

Dessutom präglades de inledande träningarna i Anderstorp av bromsproblem som ytterligare kompromissade uppladdningen.

Trots det kunde Adestam snabbt jobba sig in i matchen, och sånär ta sig vidare till Q2 – den avslutande delen av fredagens kval – dit de åtta snabbaste avancerar. Ynka två hundradels sekund separerade Adestam från en plats i det avgörande kvalsegmentet.

– Mitt mål under fredagen var Q2, så att missa det med två hundradelar var förstås surt, säger Elias Adestam. Samtidigt vet jag med mig att det var ett ganska tufft mål att ha efter så lite tid i bilen. I slutändan var det väldigt nära och jag var mindre än sekunden från pole i mitt livs första Carrera Cup-kval, första gången jag verkligen fick känna på nya däck, så med lite distans är jag ändå hyfsat nöjd.

I lördagens säsongsinledande race gjorde Adestam en bra start från ruta nio och tog direkt två placeringar. Nacka-sonen höll inledningsvis ett bra tempo och pressade schweiziska Porsche-veteranen Simona de Silvestro, men föll tillbaka senare i racet när han inte riktigt lyckades få liv i däcken igen efter en omstart. I mål blev Adestam nia.

I Race 2 senare under eftermiddagen noterades Adestam för åttonde plats.

–I det andra racet gjorde jag en dålig start och fastnade i trafik längre ner i fältet, förklarar Elias Adestam. När jag väl kom förbi var farten bättre. Tyvärr gjorde jag en liten miss i Kurva 4 som kostade lite tid, men under den andra halvan av racet hade jag bra liv i däcken och kunde ta igen en hel del.

Adestam summerar premiärhelgen i Porsche Carrera Cup Scandinavia med både sött och salt.

– Jag kommer aldrig vara helt nöjd med en åttondeplats, men man måste också börja någonstans, avslutar Elias Adestam. Det här är ett jättesteg från allt annat jag gjort tidigare i karriären; mitt första race på seniornivå. Jag har lärt mig massor i helgen och blivit snabbare och snabbare för varje pass. Allt sammantaget och med tanke på omständigheterna har det varit en bra helg.

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication.