Rally

Flodin tog hem Rally-SM i Nyköping

Förra helgen avgjordes i Nyköping den tredje deltävlingen i årets Rally-SM. Årets första deltävling på grus drog storpublik till de Sörmländska skogarna i ett fantastiskt vårväder. I den Internationella fyrhjulsdrivna klassen tog den regerande mästaren Patrik Flodin från Hudiksvall hem sin andra raka seger i Rally-SM tillsammans med kartläsaren Göran Bergsten. Med segern går Flodin nu upp i ledning i totala SM, åtta poäng före teamkollegan Dennis Rådström.

Foto: Niklas Falk/Svensk Bilsport

– Det var skönt. Jag var hårt pressad hela helgen. Vi har haft marginal i körningen, men vi kan inte öka mer för då börjar det bli farligt. Nu ser det bra ut i tabellen, säger Patrik Flodin.

Den tidigare juniorvärldsmästaren Tom Kristensson från Hörby slutade tvåa i klassen, sedan Fredrik Åhlin fallit bort på sträcka 12 av 15 med bränslepumpsproblem. På den sista sträckan gjorde Albin Nordh en kanontid och gick upp på tredjeplatsen före Isak Reiersen.

PG Andersson och Anders Fredriksson tog sin andra seger för året i den Tvåhjulsdrivna klassen. Värmlänningarna sitt första framträdande i den nybyggda BMW 1M från Driva VXO Motorsport och vann direkt. Nu leder dom SM, trots att dom inte kom till start i förra deltävlingen i Sandviken.

– Jättekul. Nu har vi vunnit SM-deltävlingar i fram-, fyr- och bakhjulsdrivna bilar. Det var jättekul att få köra den här bilen för Drive VXO, och får vi bara bukt med några små problem kommer detta bli riktigt bra, säger PG Andersson.

Utmanare i 2WD-klassen var norske Christian Sagli. Den tidigare Norske Mästaren öppnade rallyt med en sträckseger på SS1, och var den främste utmanaren till PG under helgen. Sagli slutade 34,2 sekunder bakom i mål. Gotlands Sebastian Johansson tog hem tredjeplatsen.

Patrik Hallberg, som ledde SM i 2WD, bröt redan innan start med tekniska problem. Han startade om på lördagsmorgonen och tog fyra raka sträcksegrar.

I Nationella 4WD blev det norsk seger. Petter Sæves Waskaas vann klassen efter att hela helgen haft en jämn kamp med Oskar Sundell från Sandviken. Waskaas vann klassen med 14,1 sekunder. Kim Nydén från Lindesberg körde in som trea, och behåller ledningen i SM inför fortsättningen.

– Det har vart en helt fantastisk helg. Vi har vart både halvvägs av vägen och på vägen. Teamet har gjort ett grymt jobb och vi har bara njutit. En riktigt bra helg, säger Petter Sæves Waskaas.

Johan och Per-Ola Pettersson tog sin andra raka fullpoängare i Standardklassen efter att ha gått om den tidigare ledaren Andreas Hovind på den näst sista sträckan. Hovind är fortsatt ledare i SM-tabellen.

– Underbart. Vi har tagit i idag, och det känns riktigt bra att ta med oss 30 poäng härifrån, säger Johan Pettersson.

Melvin Bengtsson och Carl Eriksson vann JSM 2WD, och Standard-vinnaren Johan Pettersson säkrade även segern i JSM Standard.

Patrik Flodin & Göran Bergsten. Totalvinnare Rally Nyköping & Internationella 4WD. Foto: Niklas Falk/Svensk Bilsport