Rally

EM-förare kör Gästabudstrofén som genrep

Tom Kristensson och Dennis Rådström, etta respektive trea i JWRC, kom till start i South Swedish Rally. Nu är det klart att EM-föraren och sexfaldige svenske mästaren Mattias Adielsson gör ett gästspel i årets tredje deltävling i Rally-SM, SMK Nyköpings Gästabudstrofén, 14-15 juni.

EM-föraren Mattias Adielsson, Göteborgs MF, och kartläsaren Andreas Johansson, Eskilstuna MK, gästspelar i tredje deltävlingen i Rally-SM 2019.

För den 28-årige göteborgaren är starten i Gästabudstrofén genrepet inför nästa EM-deltävling PZM-Rally i Polen, 28-30 juni.

– Jag kände när jag tog tag i rallyradion under South Swedish Rally att jag ville åka. Nu har jag fått en bra deal med duktiga R Sport Sweden för en Renault Clio i den tvåhjulsdrivna, trimmade R3-klassen. Jag kommer inte till start i tävlingen utan att vilja vinna. Nu är det tre år sedan som jag körde tvåhjulsdrivet sist, så viss ödmjukhet finns. Men jag är ju tävlingsmänniska, förklarar Mattias Adielsson och påpekar att R3-klassen är ett getingbo med 39 anmälda förare. Robin Sandberg och Daniel Röjsel är förhandsfavoriter och utmanar varandra om årets SM-tecken i klassen.

– Det är hög klass på årets Rally-SM, känns verkligen som om den svenska nationalsporten är på väg tillbaka, säger Adielsson med anledning av det allt starkare SM-startfältet. Han framhåller arrangörernas fördjupade samarbete i syfte att kvalitetssäkra mästerskapet och – inte minst – tillväxten inom sporten.

Hittills i år har det blivit två ERC-starter – Azorerna/Portugal och Lettland i en fyrhjulsdriven Citroên R5 för det franska SainteLoc Racing-teamet för Mattias och kartläsaren Andreas Johansson, Eskilstuna MK. Den första tävlingen kantades av tekniska problem, medan i den andra var prestationen mer än godkänd – sexa bland juniorerna.

– Vi är riktigt nöjda med det resultatet. Vi startade som andrabil och var bra med hela tiden, även totalt, utifrån förutsättningarna, säger Mattias Adielsson.

Han framhåller vikten av att få ”mil i kroppen” inför starten i Polen om två veckor.

– Jag jobbar heltid med rallysporten sedan tre år tillbaka, men det finns en risk att arbetet kring tar över allt mer av tiden, så starten i Nyköping är en viktig del av uppladdningen inför Polen, summerar Mattias Adielsson.

Gästabudstrofén med start och mål i Nyköping bjuder på tolv specialsträckor, varav två avgörs på fredagskvällen medan resterande tio avgörs på lördagen.