Rallycross

Äntligen ”kosläpp” för KMS

Det blir “kosläpp” för Kristoffersson Motorsport när RallyX rullar igång i Tierp kommande helg. Två nya bilar släpps ut med två välbekanta förare: Johan Kristoffersson och Ole Christian Veiby.

– Alltid trevligt med RallyX och deras imponerande upplägg. Jag tror på en superhelg med mycket folk och fint väder, säger stallchefen för KMS, Tommy Kristoffersson.

Kristoffersson Motorsport lanserar två nya egenbyggda supercar, med biobränsledrivna förbränningsmotorer, i den uppländska motormetropolen.

– De är ersättare till våra två gamla trotjänare “Bettan” och “Grisen”, och är tänkta att användas i tävlingar som RallyX och kanske Rallylegend. Elbilarna har inte gått sedan Lydden Hill och är föremål för uppdateringar. De bilarna får vi inte heller testa med för tillfället så det här är vårt sätt att komma igång med att trimma in teamet.

Om det blir fler tävlingar i RallyX återstår att se. Teamchefen är tydlig med att det är världsmästerskapet som är huvudmålet.

– Vår prio ligger på VM, även om vi inte är klara med hela paketet där än. Det har varit extra tufft att få ihop allt i år, men vi har goda förhoppningar att allt ska ha gått i lås när det är dags i Höljes i juli.

Johan Kristoffersson har haft en tävlingsmässigt lugn vinter och vår.

– Jag har inte kört sedan Extreme E-premiären och det var ju i januari, konstaterar Johan.

Gissa om den sexfaldige världsmästaren är tävlingssugen?

– Spännande att få känna på de nya bilarna. Nu får vi se hur långt vi har kommit. Det är bra att få komma igång och tävla även om det är tester vi skulle behöva mer av framöver.

Ett besök i Höljes har det blivit med nyförvärven, men mycket är förstås oprövat ännu.

– Det är inte bara bara att ta något från ritbordet och få det att fungera optimalt i praktiken, påpekar Ole Christian Veiby, som likt Johan är mycket taggad inför Tierp.

– Det är länge sedan det var tävling. Lite rallykörning i vinter, men inte lika många mil som vanligt, så det känns bra att köra igång igen. Jag har sällan glatt mig så mycket inför en premiärtävling, lovar Veiby, som också trivs på banan i Tierp, där han förra året var tvåa i mål, tätt i hälarna på stallkompisen.

– Det var första gången jag körde där ifjol och det gick ju bra. Jag fick pusha Johan ända till mål.

RallyX-premiären går över två race, med en tävling på fredag respektive lördag, där fredagstävlingen har ett nytt format. Den körs i form av en RallyX-sprint med två specialsträckor i jakten på bästa tid. Under lördagen blir det däremot en rallycross-tävling i traditionell stil.