Rallycross

Seger för Johan Kristoffersson i Spa – KYB EKS JC avancerar i mästerskapet

Ny seger för svenska KYB EKS JC och Johan Kristoffersson i belgiska Spa – som efter helgen ligger tvåa i rallycross-VM. Samtidigt slutade teamets Enzo Ide femma på hemmaplan.

Foto: Jan Kåre Rafoss / Tom Banks

Den sjätte deltävlingen av FIA World Rallycross Championship (rallycross-VM) gav bra utdelning för KYB EKS JC. Förutom en seger och en femteplats på belgiska Spa, avancerar teamet även i mästerskapstabellen.

– Det blev en fantastisk helg för oss i Belgien. Det känns såklart riktigt bra att få ta en seger igen direkt efter Riga och vi har också kunnat knappa in flera poäng i tabellen, säger teamchef Joel Christoffersson.

För Johan Kristoffersson blev det en lyckad helg, där viktiga mästerskapspoäng kunde samlas. Han slutade tvåa i grundomgången och segrade därefter i semifinalen. Väl i final tog han täten direkt i starten, och kunde ohotad köra hem sin andra raka seger.

– Det här var en lyckad helg och en seger känns riktigt bra säger Johan Kristoffersson. Jag tror att det det passade oss bra att de har gjort om banan och gruset till ett hårdare underlag, för även fast jag inte kört här tidigare kände jag mig komfortabel redan på träningen. Därifrån hade vi en väldigt bra lördag. Den enda plumpen i protokollet är väl att jag inte fick till den bästa starten i Q3, vilket var det som gjorde att vi inte kunde vinna grundomgången. I semifinalen och finalen fick vi en otrolig fart, då kom bilen till liv på riktigt och det kändes riktigt bra. Så i semifinalen fick jag en bra start, och kunde hålla ledningen hela vägen. Även i finalen var det en otroligt bra start, och därifrån var det bara att kontrollera det hela vägen in i mål. Sen tog vi åtta poäng på Timmy, så nu är det bara tolv kvar. Det är klart roligt att det tightar till saker i mästerskapet också.

Även för hemmaföraren Enzo Ide blev det en lyckad helg, som i och med sin femteplats gjorde ett av sina bästa resultat i VM. Belgaren visade ett genomgående högt tempo i grundomgången, som bland annat resulterade i två heatvinster och en tredje snabbaste tid i en av omgångarna. Genom en tredjeplats i semifinalen kvalificerade sig han till final. Där det räckte till en femteplats i tävlingen, samtidigt som han behåller åttondeplatsen i VM-tabellen.

Kristoffersson tar över andraplatsen i mästerskapet och plockar även in åtta poäng på VM-ledaren Timmy Hansen. Efter helgen skiljer det tolv poäng mellan ledaren och Kristoffersson – med tre deltävlingar kvar.

Foto: Jan Kåre Rafoss / Tom Banks