Rally

Medlem i Kolsva MS hedras med tävling

För att hedra minnet av en bortgången entusiast anordnas i Kolsva på fredag och lördag Mats Carlbom Memorial. En tävling med fina, gamla bilar.

Under många år var Mats Carlbom ordförande i Kolsva Motorsällskap, biträdande tävlingsledare för rallyt Kolsvarundan och engagerad i nya tävlingsformen Regularity. Där gäller det att köra småvägar på i snitt mellan 35 och 50 km/h. Kan låta enkelt, men det är svårt att passera tidskontrollerna på rätt sekund. Mycket svårt, för platserna är både hemliga och drygt 200 stycken till antalet. För varje tiondels sekund som ekipaget ligger före eller efter blir det prickar.
Mats Carlbom tävlade själv tillsammans med Göran Ljung, innan cancern förkortade hans liv för drygt ett år sedan.

Äkta paret Rose-Marie och Roger Andersson från Katrineholm tillhör den kvintett som kan vinna Regularity-tävlingen Mats Carlbom Memorial i Kolsva. Start på torget på fredag och målgång på lördag vid klubbhuset på Hemgårdsvägen. Foto: Jonas Öhman

– Vi beslutade direkt att köra en minnestävling. Inget som ska pågå under flera år, utan vi satsar nu utav helskotta, så får vi se om det blir något mer sen, säger Göran Ljung, som axlat tävlingsledarrollen.

Tävlingen heter Mats Carlbom Memorial och startar på fredag med jippo på torget i Kolsva. Klubben bjuder på kaffe med dopp, och de tävlande står uppställda med sina fina, gamla bilar. Kommunalrådet Annika Daun invigningstalar och efter att Rose-Marie Broström sjungit nationalsången rullar Hans Lagesson från Guttsta bryggeri över startrampen. Han kör företagets lastbil från 1930-talet, en Ford renoverad till nyskick. I högerstolen Duan som kartläsare.

– Allt från markägare till klubbmedlemmar ställer upp något helt otroligt! Då är det inte så svårt att anordna någonting, fortsätter Ljung.
Självklart finns också Åsa Carlbom, Mats dotter, med som tävlingssekreterare.

Banan drar under fredagen ut åt öster om Kolsva. Ett inlagt stopp blir det vid Odensvi kyrka, där samtliga startande hedrar Mats Carlbom med en tyst minut. Carlbom vilar på andra sidan häcken på kyrkogården.

Lördag morgon är det omstart och då går banan västerut, ner mot Medåker och Röforsbacken. Efter Slyte och rallycrossbanan vid Kägleborg, kör de tävlande upp mot Näverkärret och Karmansbo innan det är målgång vid Kolsvas klubblokal på Hemgårdsvägen. Dit väntas första bil runt 16.30.

Vem vinner då?

– Vi har fem jämnstarka ekipage. Där kan vem som helst ta hem det, säger Ljung.

Normännen är starka i Regularity och bland annat kommer Aasmund Kleve, flerfaldig vinnare av Midnattssolsrallyt, med sin Mercedes 280 Coupé.
Roger och Rose-Marie Andersson från Katrineholm utmanar i en grön Saab V4 från 1969. Ett par Porschar finns också på startlinjen, liksom en PV. Mest långväga gäster kommer från Tyskland för att tävla med en VW 1303S. Fjolårets riksmästare, Mikael Knutsson och Carl-Gustav Andersson från Rimo tar förstås upp kampen med sin Volvo 244 Glt.

/ Annemo Friberg