Rally

Perfekt asfaltdebut för Solberg

Utmaningen var att köra felfritt från start till mål i asfaltdebuten i värstingklassen. Oliver Solberg utförde jobbet perfekt och slutade på en sjundeplats i Rally Spanien i helgen.

20-åringen var aldrig utanför topp tio under de 17 specialsträckorna. Erfarenheten är guld värd att ta med sig in i nästa säsong, där Solberg kommer att övergå till WRC-klassen på heltid för Hyundai Motorsport.

– Jag visste vad som måste göras i helgen; kör förnuftigt och ta bilen i mål, sa Oliver Solberg.

Inte ett felsteg av Oliver under helgen gjorde att han tangerade sin sjundeplats från WRC-debuten på snö i Finland i februari.

– Förutsättningarna på vissa sträckor var svårare än jag förväntat mig. Det är en sak är att titta på video av bilarna när de sladdar på grus och lera från bilarna framför. Men det är en helt annan sak är att sitta i bilen med sjätte växeln i och känna den känslan. Sådana upplevelser är det viktigaste jag tar med mig.

– En annan aspekt är hur de bästa förarna genar i kurvorna i asfalts tävlingar. Nu har jag provat mig fram och upplevt det också. Jag kan lugnt konstatera att inlärningskurvan har varit brant, och jag är mycket mer förberedd på vad som väntar mig nästa säsong, sa Solberg.

Ett kopplingsproblem på lördagskvällen var det enda problemet under hela helgen. 20-åringen förlorade en plats i sammanställningen, men gjorde jobbet och fick bilen säkert tillbaka till service.

– Resultatet är detsamma som i min WRC-debut i Finland, men tävlingen är helt annorlunda. I Finland kunde jag pressa hårt, köra för topp tre tider och slåss mot de bästa förarna. I Spanien handlade det mest om att köra mitt eget race. Jag är i alla fall viktiga erfarenheter rikare inför nästa säsong, sa Oliver Solberg.

Segern i Spanien gick till teamkamraten Thierry Neuville från Belgien. Det var Neuvilles andra seger för säsongen och Hyundais tredje. Hyundai-teamet säkrade också tredjeplatsen med Dani Sordo. Solberg blev den tredje bästa Hyundai -föraren.