Rally

Högt tempo på Solberg i Rally Sweden

På fem specialsträckor var Oliver Solberg bland de tre snabbaste rallyförarna i världen när han körde in till en sjätteplats totalt i VM-tävlingen Rally Sweden under söndagen.

Helgen började nästan overkligt bra för Hyundai-föraren med fyra topp fyra tider. Efter fyra sträckor var 20-åringen näst bäst totalt, och det i karriärens andra tävling i en fullspäckad VM-bil som en del av Hyundais fabriksteam.

Foto: Hyundai Motorsport

– Upplevelsen är helt fantastisk att få köra VM hemma i Sverige för första gången i en WRC-bil. Inte mycket kan bli bättre än så. Men vi fick inte riktigt det resultat vi siktade på efter lite strul med bilen, sa Oliver Solberg.

Olyckligt val av däckstrategi ledde Solberg till femte plats efter första dagen. Mot slutet av dagen gick mycket tid förlorad på grund av ett mekaniskt problem. Men 20-åringen avslutade tävlingen starkt och säkrade en sjätteplats totalt, bland annat efter delad näst bästa tid på en av söndagens sträckor.

– Farten finns, så nu gäller det bara att jobba målmedvetet vidare med iver, möda och glädje för att etablera oss i toppen. Dit kommer vi så småningom, konstaterade Oliver Solberg.

Den finske 21-årigen Kalle Rovanperä vann Rally Sweden, 21 år efter att hans pappa Harri Rovanperä stod som vinnare i samma tävling. Hyundai-föraren Thierry Neuville säkrade andraplatsen i Umeå. Oliver Solberg kom i mål 5.39,4 minuter efter vinnaren.