Racing

Lundqvist på pallen i Indy Lights

Linus Lundqvist fick en bra start på årets upplaga av Indy Lights Presented by Cooper Tires när han tog sig upp på pallen i helgens premiär i St. Petersburg, USA.

Lundqvist, som vann tre race i INDYCAR:s främsta matarklass under 2021, fortsatte på den inslagna vägen från i fjol genom att direkt sätta tempot på den första fria träningen runt den tighta stadsbanan i Florida.

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication.

Svensken, som kör för HMD Motorsports with Dale Coyne Racing, såg sedan ut att gå mot pole position i det efterföljande tidskvalet – men fick se sig detroniserad från förstaplatsen av Andretti Autosport-föraren Hunter McElrea i de sista skälvande sekunderna.

En andraplats i kvalet var likväl ett bra resultat för Lundqvist, som dessutom tvingades genomföra den andra halvan av passet med trasig generator.

Från sin plats i första startled gick Tyresö-sonen in i säsongens första race som en av förhandsfavoriterna. Chansen till seger försvann dock i praktiken redan i första kurvan när en konkurrent dök aggressivt på innern och tvingade Lundqvist till en undvikande manöver.

Lundqvist tappade ner till sjätte plats, men tog sig snabbt tillbaka in i topp fem senare på det första varvet. När McElrea sedan kraschade, och hans Andretti-kollega Christian Rasmussen drabbades av tekniska problem, kunde Lundqvist till slut ta målflagg som trea.

– En pallplats, och en helt OK start på säsongen, säger Linus Lundqvist. Mitt race blev förstört i första kurvan, men jag lyckades i alla fall komma ut som femma efter första varvet. Sedan höll jag mig kall och försökte sätta press på bilarna framför, men det är svårt att köra om här. Farten fanns där. Vi hade lite tur på vägen idag, men det gäller att komma i mål och en pallplats i premiären är inte fy skam.

Lundqvist – som körde med ett gult och blått band runt armen för att stötta befolkningen i krigets Ukraina – korsade till slut mållinjen 3.7 sekunder bakom segrande Matthew Brabham (Andretti Autosport).

– Allt som allt har det varit en bra första helg, säger Linus Lundqvist. Vi har haft bra fart hela tiden, och vi vet från i fjol att St. Petersburg inte är vår bästa bana. Att faktiskt åka härifrån med en pallplats, efter ett ganska dåligt race, visar att vi håller en hög nivå. Jag ser fram emot nästa race på Barber, där vi var väldigt starka förra året, och jag tror att vi har alla förutsättningar för en riktigt konkurrenskraftig säsong.

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication.