Racing

Lundqvist avslutar med trippel-seger i Texas

Linus Lundqvist satte punkt för en makalös säsong genom att göra rent hus med tre nya ohotade segrar och ett nytt kvalrekord i helgens final för Formula Regional Americas i Austin, Texas.

Foto: Global Racing Group. 

Lundqvist äntrade helgens tävlingar på Circuit of the Americas (COTA) som redan klar mästare i den amerikanska formelbilsserien, men visade inga tecken på att slå av på tempot när han tvärt om stod för ännu en förkrossande insats.

Lundqvist inledde helgen i rekordstil när han, genom att toppa lördagens tidskval, blev den förste föraren någonsin att gå obesegrad genom kvalstatistiken under en hel säsong. Han passade samtidigt på att radera ut gällande varvrekord för FR Americas runt den tekniska Formel 1-banan i Austin.

Foto: Global Racing Group. 

Resten av helgen fortsatte sedan på samma sätt, med ett perfekt facit i alla avseenden: Lundqvist vann samtliga tre race från pole position, ledde alla från start till mål, och underströk sin fart med snabbaste varv i samtliga heat.

– Det är nästan svårt att beskriva hur fantastiskt det känns att avsluta den här otroliga säsongen på det här sättet, säger Linus Lundqvist. Tre pole positions, tre segrar, tre snabbaste varv… Jag vill verkligen tacka mitt team, Global Racing Group, för en helt makalös säsong. Finalen här på COTA understryker bara hur väl vi har arbetat ihop sedan dag ett. Jag kommer aldrig att glömma det vi åstadkommit i år.

Lundqvists facit under 2020 – Tyresö-sonens första säsong på den amerikanska racingscenen – talar sitt tydliga språk. Av de 17 race som körts har Lundqvist vunnit 15 – tangerat rekord för antal segrar under en och samma säsong på amerikansk Formel 3-nivå.

De enda gångerna då Lundqvist inte varit först över mållinjen var på Sebring International Raceway, där han från ledning föll tillbaka när motorkåpan plötsligt lossnade, samt i det race på Homestead Miami Speedway där han istället säkrade titeln i förtid via en andraplats.

På Lundqvists osannolika säsongs-CV återfinns också 15 pole positions, 14 snabbaste varv och banrekord på fem av de sex banor som besökts under 2020.

Lundqvist avslutar säsongen på totalt 401 inkörda poäng – 118 fler än silvermedaljören David Mulakas (USA).

– Jag kom hit till USA med målet att vinna mästerskapet, men jag hade aldrig kunnat drömma om att vi skulle göra det så här, avrundar Linus Lundqvist. Jag har verkligen fått en enorm chans i min karriär här borta, och det är jag både tacksam och ödmjuk inför. Det är verkligen på sin plats att rikta ett särskilt tack till alla mina sponsorer, partners och supportrar som hjälpt till att göra detta möjligt. Det hade inte gått utan er; tack.

I och med årets mästartitel belönas Linus Lundqvist med en styrning i Indy Lights, det sista steget på trappan mot den amerikanska elitklassen INDYCAR, till nästa säsong. Mer specifik information beträffande 2021 kommer att presenteras i ett senare skede.

Foto: Global Racing Group. 
Foto: Global Racing Group.