Racing

Succéstart för Annervi i Carrera Cup

Egentligen skulle Marcus Annervi inte ha kört i år. Nu leder han Porsche Carrera Cup Scandinavia efter en succéartad premiär i Anderstorp.

27-åringen från Halmstad vann nämligen båda heaten på Scandinavian Raceway. En perfekt start på samarbetet med nya teamet M3G Motorsport.

– Jag är så jäkla glad. Teamet har gjort ett kanonjobb hela helgen, jublade Annervi efter framgången i Småland.

Marcus inledde lördagen med att vinna race ett från pole position före Lukas Sundahl och Robin Knutsson.

Det andra heatet startade han från ruta tre, en placering hade halvvägs in i loppet. Då låste ledande Robin Knutsson upp, hamnade utanför banan och tappade till tredje plats.

Femfaldige mästaren och ”kungen av Scandinavian Raceway”, Lukas Sundahl, tog över täten och såg ut att gå mot sin 13:e seger på banan. Då slog Annervi till tre kurvor från mål på det sista varvet. Han bromsade sent och dök på innern om Sundahl. Kontakt uppstod och medan Sundahl hamnade i sandfållan med trasigt styrstag kunde Annervi ta målflagg som segrare. Igen.

Situationen blev självklart omdiskuterad och rörde upp känslor i Sundahls team, Micke Kågered Racing. Tävlingsledningen studerade incidenten länge och väl och lämnade den till slut utan åtgärd.

Sa här sa Annervi själv om omkörningen direkt efter målgång:

– Det fanns ett läge och jag gick för det.

Tvåa trots avåkning

Med sin tredje och fjärde seger hittills i Porsche Carrera Cup Scandinavia ryckte Annervi åt sig en ledning i tabellen där Robin Knutsson, WestCoast Racing, är tvåa och debutanten William Siverholm trea.

Knutsson, som körde Anderstorp som uppladdning inför kommande helgs premiär i Porsche Carrera Cup Benelux, imponerade med en tredje- och en andraplats. Självklart hade han velat vara utan misstaget i det andra heatet, men han var ändå mycket nöjd efteråt.

– En bra helg. I det andra heatet åkte jag av men blev ändå tvåa, sa han och log.

Debutant på pallen

En stark insats svarade även dubble Porsche Sprint Challenge-mästaren William Siverholm, Fragus Motorsport, för. I sin mästerskapsdebut noterades han för en femteplats i det första heatet och en tredjeplats i det andra.

I det sistnämnda uppvaktade han Knutsson och utmanade om andraplatsen. Att han inte tog sig om bekom honom inte.

– Jag är jättenöjd med min tredjeplats och hela premiärhelgen, försäkrade han.

Bakom ovan nämnda svarade självklart många andra förare för starka prestationer. En var Simona de Silvestro, schweiziskan som gjorde ett gästspel i Porsche Experience Racing. Efter en sjätteplats i det första heatet slutade hon fyra i det andra.

Löfquist i Pro Am-topp

Oscar Löfquist i Kjellin Motorsports noterades för dubbla sjundeplatsen vilket gav två segrar i Pro Am-klassen. En stark insats med tanke på att teamet brottades med tekniska problem och inte kunde genomföra ett enda testpass under torsdagen.

Löfquist leder Pro Am före Kjelle Lejonkrans (klasstvåa i båda racen) från Micke Kågered Racing. Danske Jan Engelbrecht och Albin Wärnelöv delar tredjeplatsen inför nästa deltävling som avgörs på Gelleråsen Arena i Karlskoga 1-2 juni.

Dubbelseger för 16-åring

Supportklassen Porsche Sprint Challenge Scandinavia hade också en dubbelsegrare. I sin debut i mästerskapet vann nämligen 16-årige Wilmer Wallenstam båda heaten för Fragus Motorsport. Hans teamkompis Isabell Rustad var tvåa i båda racen och Fredric Blank, Stenhaga Motorsport, trea. I mästerskapets GT4-kategori hette racevinnarna Theo Jernberg och Krister Andero.