Rally

VM-retur efter EM-otur för Oliver Solberg

Kommande helg körs Rally Italia Sardegna. Då är Solberg junior åter tillbaka som fabriksförare för Skoda i WRC3-klassen. För en månad sedan tog 19-åringen sin första VM-seger i karriär i Estland, och målet är att följa upp den framgången.

Segern kom i familjens privatägda Volkswagen Polo R5. Nu är Oliver Solberg tillbaka i en Skoda Fabia Rally2 evo för första gången sedan Rally Sweden (5:e plats) för nästan åtta månader sedan.

– Jag ser fram emot att köra för Skoda igen. Efter Rally Sweden kände jag att vi hade mer att komma med tillsammans. Vi var trotts allt nära en pallplats men en punktering på det senaste specialsträckan satte stopp för det. Jag är väldigt taggad inför helgens tävling och jag sikta på en topplacering igen, säger Oliver Solberg.

Även om han inte har tävlat med Skoda sedan februari, har 19-åringen nyligen testat med den tjeckiska biltillverkaren.

– Vi har jobbat hårt för att förbättra bilen, och känslan jag fick på testet var väldigt bra. Men jag saknar fortfarande mycket erfarenhet. Sardinien är helt nytt för mig, och jag att jag har mycket att lära innan man kan förvänta sig topplaceringar. Men jag ska försöka i iallafall.

– Tävlingen är känt för att vara tuff och utmanade. Väderförhållandena kan bli avgörande för hur man kommer bemästrar underlaget, säger Solberg.

Omedelbart efter att ha avslutat EM-tävlingen i Portugal på söndag reser han vidare till Sardinien. För första gången på sju månader blev det ingen fest på prispallen den här gången. En olycka under shakedown på fredagen orsakade stora skador på bilen, men Solbergs team reparera den under natten, och på lördagen han höll han jämna steg med vinnaren Alexey Lukyanuk på de första specialsträckorna.

Men ett problem med turbon ledde till att Solberg tappade 15minuter, och med det försvann även chansen på topplaceringarna (26:e plats till slut). På söndagen vann Oliver Solberg sina tre första specialsträckor på asfalt någonsin, och han körde totalt 40 sekunder snabbare än Lukyanuk den sista dagen i rallyt.