Racing

Adestam på pallen igen

Elias Adestam slogs i teknisk motvind när Formula Nordic-fältet drog vidare till  Anderstorp för säsongens fjärde deltävling, men lyckades trots en långt ifrån  perfekt helg ändå ta sig upp på prispallen på nytt. 

Trots att han aldrig tidigare satt sin fot på Anderstorp kom Adestam också snabbt upp i fart med näst bästa tid under den fria träningen. 

Dessvärre gjorde sig motorsportens teknologiska verklighet påmind i det efterföljande tidskvalet, där Adestams  attack mot pole position kom av sig när vätska började läcka ur bromssystemet. Trots att bromspedalen gick i botten lyckades Adestam ändå slå till med fjärde snabbaste varv, bara tre tiondelar från pole position runt den fyra kilometer  långa banan. 

– Det var en bromscaliper som brast mitt under kvalet, och det var inte helt enkelt att få stopp på bilen efter det,  berättar Elias Adestam. Det var väldigt synd att det hände, för vi hade en riktigt bra möjlighet att ta pole. Vi bytte ut flera bromsok efteråt, så förhoppningsvis ska samma sak inte behöva hända igen. 

De tekniska bekymren var dock inte över där. I det första av helgens två race var det istället ett tändstift – ironiskt nog sprillans nytt – som spökade, och satte ner motorns effekt rejält när bilen bara gick på tre cylindrar. En skadeskjuten  Adestam fick nöja sig med sjunde plats. 

– Istället för 180 km/h på rakan kom jag upp i 120, så det var inte mycket att göra. Dessutom upptäckte vi efter racet att det suttit defekta dämpare på bilen sedan vi köpte den, så det fick vi också åtgärda. 

I det avslutande Race 2 kom dock en efterlängtad vändning. Adestam avancerade upp till andra plats och behöll sedan samma placering in i mål.

Besöket på pallen innebär att Elias Adestam behåller sin sammanlagda tredjeplats i Formula Nordic-tabellen när två deltävlingar återstår. 

– Skönt att få med sig en pallplats härifrån till slut, summerar Adestam. Det har inte varit en enkel helg, men vi har lärt oss mycket och efter allt vi gjort med bilen är den i bättre tekniskt skick nu än någonsin. Vi har verkligen fått slita för poängen den här helgen, men farten finns definitivt där. Jag hoppas att vi kan få en lite enklare resa under resten av säsongen.