Racing

Bäckman dubbelsegrade på Anderstorp

Andreas Bäckman säkrade två starka segrar i årets näst sista STCC TCR Scandinavia-tävlingshelg på Anderstorp Motorbana och tog in fyra poäng på mästerskapsledare Robert Dahlgren inför Grande Finale på Mantorp Park.

Lestrup Racing Team-föraren kämpade sig förbi Hugo Nerman till seger i första tävlingen och ledde andra tävlingen från start till mål.

Foto: Anders Helgesson

– Helt underbart att ta två segrar på rad. Jag fick kämpa hårt i båda tävlingarna och teamet gav mig en riktigt bra bil, ett stort tack till alla som gjorde detta möjligt. Nu har vi tre tävlingar och 65 poäng kvar att köra om i Mantorp-finalen där jag kommer att ge allt, säger Andreas Bäckman.

CUPRA Dealer Team – PWR Racing-föraren Robert Dahlgren fick revansch efter ett tufft kval och stod på pallen i samtliga tre tävlingar med två andraplatser och en tredjeplats.

– Det har under omständigheterna varit en riktigt bra helg med tre pallplatser av tre möjliga. Jag är speciellt nöjd med sista tävlingen där jag körde upp mig från sjätte till andra plats. Vi har en okej marginal inför finalen, men det är på långa vägar avgjort och vi kommer att få kämpa stenhårt, säger Robert Dahlgren.

Den tredje och sista tävlingen bjöd på dramatik när himmeln öppnade sig efter ett par varv när samtliga förare startat på torrdäck.

Detta hindrade dock inte Tobias Brink som efter två tuffa inledande tävlingar la beslag på segern, hans första sedan Skellefteå 2021.

– Det har varit en sjukt tung helg och stökigt sista tävling med slicks och hällregn. Men sjukt skönt att kunna avsluta med en seger, ett stort tack till alla i teamet, säger Tobias Brink.

Lynk & Co-föraren Mattias Andersson gjorde en stabil insats trots tung bil på den snabba Anderstorp-banan med två tredjeplatser som gör att han fortsatt är i titelstriden på tredje plats, 37 poäng från ledning.

– Med tanke på förutsättningarna med en tung bil så har vi fått med oss ett bra resultat från helgen med två sköna pallplatser. Vi tappade tyvärr lite på Robban (Dahlgren) och Andreas (Bäckman) i poängen, men vi ligger trea inför finalen på hemmabanan där vi har en teoretisk chans på guldet, säger Mattias Andersson.

Desto värre gick det för Oliver Söderström som delade andraplatsen i mästerskapet inför helgens tävlingar. Lestrup Racing Team-föraren blev diskad från en andraplats i sista tävlingen då hans bil inte klarade kontrollen av markfrigång efter tävlingen.

Hans bästa resultat för helgen blev en fjärdeplats, något som gör att han tappar ledningen i juniormästerskapet och faller ned till femte plats i förarmästerskapet bakom Tobias Brink.

Ny ledare av junior-SM inför finalen är Axel Bengtsson som säkrade tre topp fem-placeringar i helgens tävlingar.

I teammästerskapet är det fortsatt jämnt där CUPRA Dealer Team – PWR Racing har tagit över ledningen med 12 poängs marginal över Lestrup Racing Team.

I privatförarmästerskapet STCC Däckteam Trophy leder Marius Solberg Hansen fortsatt, 39 poäng framför Rasmus Hedberg.